Dit jaar valt Chinees nieuwjaar op zondag 22 januari. Het nieuwe jaar duurt tot 9 februari 2024. Volgens de Chinese astrologie wordt dit het jaar van het Konijn.

Op 22 januari is het de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende. Op de Chinese maankalender staat die dag aangeduid als de start van het nieuwe jaar: Chinees nieuwjaar!

Waterkonijn

Het jaar van de Tijger loopt ten einde en het jaar van het Konijn gaat van start.

Het Konijn is het sterrenbeeld van mensen geboren in 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011 en natuurlijk 2023 (Let wel: het Chinees nieuwjaar begint steeds in januari of februari). Om de 12 jaar krijgt het sterrenbeeld een ander element: Metaal, Water, Hout, Vuur en Aarde wisselen elkaar af.

Nu is het de beurt aan het Waterkonijn. Dat is alvast hoopgevend, omdat water symbool staat voor gevoeligheid, flexibiliteit, reflectie en de daaruit voortvloeiende innerlijke vrede.

Schattig

We kennen konijnen vooral als schattige dieren. Ze zijn intelligent, sociaal, levendig, alert, nieuwsgierig en soms wat ondeugend. Ze zijn ook zacht en zorgzaam voor hun jongen.

Konijnen zijn voorzichtig, snel en hebben een groot aanpassingsvermogen. Die flexibiliteit is ook noodzakelijk, want als prooidier moeten ze meerdere malen per dag bekomen van de stress van een mogelijke aanval.

Konijnen voelen zich thuis zowel aan de oppervlakte als in de diepte. Ze graven met zijn allen een ingenieus en uitgebreid gangenstelsel. In het verhaal van Alice in Wonderland volgt Alice het konijn in die diepte, om er getransformeerd weer uit te komen…

Maankonijn

Wanneer we wat dromerig naar de maan kijken, zeggen we wel eens dat de maan een mannetje is of dat ze van kaas gemaakt is. Wanneer Chinezen naar de maan kijken, zien ze bijna zeker het Konijn van Jade (玉兔 Yùtù) dat het onsterfelijheidselixir vasthoudt.

De legende wil dat de jaden keizer op zoek gaat naar een waardige helper om samen met hem het onsterfelijkheidsmedicijn te maken. Hij vermomt zich als een arme, hongerige man en bedelt om eten. De vos en de aap doen hun best, maar het konijn overtreft alles: omdat het niks eetbaars kan vinden, gooit het zichzelf in het vuur als maaltijd voor de bedelaar.

De jaden keizer is zo ontroerd door zoveel liefde en overgave dat hij het konijn meeneemt naar de maan om er het levenselixir te brouwen. Mensen die geboren zijn in het jaar van het Konijn staan daarom bekend voor hun capaciteiten om anderen te genezen.

Het jaar van het Konijn

Die genezende eigenschap van het Konijn vertaalt zich ook naar de prognose voor het komende jaar. Het zou een jaar van heling en loutering worden. Dat is uiteraard een verademing na het conflictueuze en turbulente jaar van de Tijger.

Volgens de traditie is dit een ‘goed jaar voor diplomatie en communicatie, nuttiger voor het bouwen van bruggen dan van muren’.

Er worden geen al te dramatische veranderingen voorspeld. Alle revoluties hebben immers vorig jaar al plaatsgevonden. Dit is eerder een jaar van overleg en zorg voor anderen, voorzichtigheid en flexibiliteit.

Wat er ook van zij, ik wens je alvast een prettig, hoopvol en gezond jaar van het Konijn!

En deel je bedenkingen gerust met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 8 comments
 • Danielle Logiest
  Beantwoorden

  Het jaar van het konijn! Interessant! Ik ben geboren in 1951. Blijkbaar zit ik goed, want al die conflicten en turbulentie zijn niet mijn ding. Harmonie en vreedzaam overleg behoren tot mijn leefwereld. Oprecht, ik hoop dat het jaar van het konijn hierbij zal helpen om onverdraagzaamheid te doorprikken. Groetjes Danielle

 • Francine Capron
  Beantwoorden

  Hallo Kris, zalig herinneringen aan konijn Lia ,ondeugdig ,liefdevol ,huppelend qigong konijn. Wij hebben ook zeer mooie herinneringen aan onze konijnen die samenleefden met onze cavia’s.
  Van revolutie naar evolutie, moeilijke oefening om in balans te komen maar ook hoopvol door de genezende energieën die wij samen bezitten .

  Groetjes Francine .

 • Kristel Saerens
  Beantwoorden

  Alweer een interessante toelichting! Dankjewel en een gelukkig water-konijn-jaar.
  Vraagje: wie of wat zijn de jaden?
  Groetjes Kristel

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Kristel, de jaden Keizer (of de Keizer van Jade) is een oppergod uit de Chinese mythologie. Hij wordt ook wel eens Hemelse Grootvader genoemd, Hertog van de Hemel of gewoon Opperste God.

   • Kristel
    Beantwoorden

    Ooo interssant! Hemelse Grootvader…zo schoon gezegd, dankjewel voor de parabel!
    Groetjes

 • Nicky Budts
  Beantwoorden

  Hallo Kris

  Bedankt voor de mooie en hoopvolle wensen voor 2023.
  Ik wens je wederkerig het allerbeste en dat het een gezond en gelukkig jaartje mag zijn van kop tot staartje.
  Groetjes

  Nicky Budts

Leave a Comment