Dit jaar valt Chinees nieuwjaar op dinsdag 1 februari. Het nieuwe jaar duurt tot 21 januari 2023. Volgens de Chinese astrologie wordt dit het jaar van de Tijger.

Op 1 februari is het de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende. Op de Chinese maankalender staat die dag aangeduid als de start van het nieuwe jaar: Chinees nieuwjaar!

Watertijger

Het jaar van de Os loopt ten einde en het jaar van de Tijger gaat van start.
De Tijger is het sterrenbeeld van mensen geboren in 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010 en natuurlijk 2022 (Let wel: het Chinees nieuwjaar begint steeds in februari of in maart). Om de 12 jaar krijgt het sterrenbeeld een ander element: Metaal, Water, Hout, Vuur en Aarde wisselen elkaar af. Nu is het de beurt aan de Watertijger. Dat is alvast hoopgevend, omdat water symbool staat voor wijsheid.

Koning

Zoals de leeuw bij ons, wordt in China de Tijger beschouwd als de koning van de dieren. Het bewijs daarvoor staat op zijn voorhoofd getekend. Met een beetje goeie wil herken je er immers het Chinese karakter 王 in: koning.
Dat dit edel dier moed en kracht symboliseert, komt sterk tot uiting in het dagelijks taalgebruik: een tijgerstap is een krachtige, forse stap. Tijgertijger betekent heftig, sterk en majestueus. Iemand met tijgerkracht is moedig en onstuimig en iemand met uitzonderlijk veel moed ‘trekt een tand uit de mond van de tijger‘. Een held heeft tijger-Qi en een kindje dat er sterk en gezond uitziet heeft het hoofd en het brein van een tijger.

Boze geesten

De woeste kracht van de Tijger jaagt boze geesten angst aan. Op Chinese huizen en paleizen zie je dan ook vaak afbeeldingen van dit prachtige dier. Tijgers worden ook gezien als de bewakers van kinderen. Baby’s dragen schoentjes en mutsjes met tijgermotieven ter bescherming tegen boze geesten.

Het jaar van de Tijger

Zonder yin is er geen yang en zonder yang is er geen yin. Het hoeft dus niet te verwonderen dat de moed, kracht en onverschrokkenheid van de Tijger ook een keerzijde heeft. Onstuimigheid kan roekeloosheid worden en moed kan omslaan in overmoed. Het gevoel kan gaan overheersen op het verstand en diplomatie moet dan al snel wijken voor onbezonnen daadkracht en zelfs agressie.
Chinese astrologen verwachten een jaar van avontuur en beweging, maar zeker ook een jaar van heftige en misschien zelfs gevaarlijke veranderingen. Hopelijk is het gewoon toeval, maar beide wereldoorlogen kwamen tot uiting tijdens een jaar van de Tijger…

Wat er ook waar van is, de onverschrokkenheid, kracht, hartelijkheid en rebelsheid van de Tijger zal ons zeker goed van pas komen! En zoals het Chinees spreekwoord zegt: ‘Als je op de rug van de tijger zit, blijf dan vooral zitten’.

Ik wens je een prettig jaar van de Tijger!

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Leave a Comment