Dit jaar valt Chinees nieuwjaar op vrijdag 12 februari. Het nieuwe jaar duurt tot 1 februari 2022. Volgens de Chinese astrologie wordt dit het jaar van de Os.

Chinezen berekenen hun feestdagen niet volgens onze Gregoriaanse kalender, maar volgens de veel oudere maan-kalender. Volgens die kalender begint het nieuwe jaar op de tweede (soms de derde) nieuwe maan na de winterzonnewende. Die tweede nieuwe maan valt dit jaar op 12 februari: Chinees nieuwjaar!

Jaar van de Os

Het jaar van de rat loopt ten einde en het jaar van de Os gaat van start. Terwijl onze dierenriem één sterrenbeeld per maand heeft, hebben de Chinezen er één per jaar.
De Os is het sterrenbeeld van mensen geboren in 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 en natuurlijk 2021 (Let wel: het Chinees nieuwjaar begint steeds in februari of in maart!). Om de 12 jaar krijgt het sterrenbeeld een ander element: Metaal, Water, Hout, Vuur en Aarde wisselen elkaar af. Nu is het de beurt aan de Metaal-Os. Het vorige jaar van de Metaal-Os was 1901.

Niu

De Chinese naam voor dit sterrenbeeld is Niu 牛. Voor de gemakkelijkheid wordt het vertaald als ‘Os’ maar eigenlijk betekent het ‘Rund’. Het is dus zowel een os als een koe, een stier, of bij uitbreiding zelfs een yak, zebu of waterbuffel.
De Os is het tweede dier van de Chinese dierenriem. Het verhaal gaat dat alle dieren een wedstrijd moesten lopen om de volgorde in de dierenriem te bepalen. De finishlijn was een rivier. De Rat vroeg of ze op de rug van de Os mocht zitten en dat mocht van de goedmoedige en vriendelijke Os. De sluwe Rat sprong er net voor de finishlijn af en eindigde als eerste. De Os werd ruim tweede, door zijn kracht, omvang en doorzettingsvermogen, maar zeker ook door zijn veelzijdigheid. Zowel op land als in het water voelt het dier zich thuis.

Zen

Ossen worden vereerd en gerespecteerd in het Oosten. Een van de meest bekende Chinese mythes, die ook haar relevantie heeft voor Qigong en Tai Chi, is het verhaal van de Ossenherder en de Weefster.

In de Tien figuren van de ossenhoeder uit de Zen-traditie staat de os symbool voor de ware natuur van de mens. Het hoeden van de os is het zoeken naar bevrijding.

Hard werken

Volgens een oude boerenlegende leefden de eerste ossen als sterren in de Hemel. De Hemelse Keizer zag hoe de mensen op aarde honger leden en hij kreeg medelijden. Hij stuurde zijn ossen naar de aarde met de boodschap dat als ze hard werkten, ze dan zeker om de drie dagen zouden kunnen eten. De ossen vergisten zich en vertelden de mensen dat ze drie keer per dag zouden eten.
Om de ossen te straffen voor deze vergissing, maar ook om niet als een leugenaar bekend te staan, verplichtte de Hemelse Keizer de ossen om hard te werken en de mensen te helpen bij de oogst zodat ze zeker drie keer per dag voedsel op de plank kregen.

Het jaar van de Os

De Os staat voor volharding, doorzettingsvermogen en rustige groei. Zonder stress. Chinese astrologen verwachten dus weinig verrassingen dit jaar. Het jaar van de Os belooft stabiliteit en weinig vernieuwing.
Wat echter vorig jaar opgestart is, werpt wel in het jaar van de Os zijn vruchten af. Het wordt dus een jaar van standvastigheid en gestage groei, maar ook van oogsten van wat tijdens het jaar van de Rat gezaaid werd.

Wat er ook waar van is, de volharding, vriendelijkheid en oerkracht van de Os zal ons goed van pas komen! Ik wens je een prettig jaar van de Os!

Wil je je reactie kwijt? Dat kan hieronder. Zo leren we van elkaar!

Showing 2 comments
 • Marcelline Luyten
  Beantwoorden

  Bedankt Kris,
  Heel interessante info, en zo ben ik dan een half uurtje aan het lezen geslagen met alles aan te klikken wat er aan te klikken viel.
  En nu tijd om mijn Qigong oefeningen te gaan doen.
  Groetjes en tot zaterdag

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Fijn dat je na die drukke dagtaak toch ook nog de tijd neemt om een reactie te plaatsen, Celina. Tot gauw!

Leave a Comment