Dit jaar valt Chinees nieuwjaar op zaterdag 10 februari. Het nieuwe jaar duurt tot 28 januari 2025. Volgens de Chinese astrologie wordt dit het jaar van de Draak.

Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste feest voor de intussen 1,6 miljard Chinezen. Het duurt twee weken en start op de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende. Dat is steeds tussen 21 januari en 20 februari. Na veertien dagen wordt de nieuwjaarsperiode feestelijk afgesloten tijdens de eerste volle maan van het jaar met het lantaarnfestival.

Hout-Draak

Het jaar van het Konijn loopt ten einde en het jaar van de Draak gaat van start.
De Draak is het sterrenbeeld van mensen geboren (na Chinees nieuwjaar) in 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012 en natuurlijk 2024. Om de 12 jaar krijgt het sterrenbeeld een ander element: Metaal, Water, Hout, Vuur en Aarde wisselen elkaar af.
Nu is het de beurt aan de Hout-Draak.
Hout staat voor natuur, groei, creativiteit en vernieuwing. Het zou dus wel eens een jaar kunnen worden van ontwikkeling, nieuwe initiatieven en technologische innovaties. Het is in elk geval een jaar van actie.

Populair

De Draak is heel populair in China. Ook dit jaar zullen veel Chinese koppels er bewust voor kiezen om een baby te krijgen.
De Draak is immers groots, machtig en krachtig. Hij straalt autoriteit uit. Mensen die dit jaar worden geboren, worden gezien als charismatisch, intelligent en zelfverzekerd. Ook wordt gedacht dat ze een aangeboren kans op geluk hebben, net als bijzondere gaven.
Enkele beroemde Draken zijn Salvador Dali (houtdraak), Bruce Lee, Al Pacino en John Lennon (metaaldraak) en -ja, hoor- Vladimir Poetin (waterdraak).

Genereus

Anders dan bij ons is een draak voor Chinezen geen boosaardig schepsel, maar een symbool voor koninklijkheid, macht en rijkdom. Bovendien deelt de Draak dit geluk ook graag met anderen. Een mooie illustratie van deze edele aard is de mythe van de dierenriem.
Om de volgorde van die dierenriem te bepalen hield de Jade Keizer een loopwedstrijd. Iedereen verwachtte dat de machtige Draak als eerste zou finishen, maar dat gebeurde niet. Hij kwam na het Konijn, de Tijger, de Os en de Rat.
Onderweg trof de Draak immers een dorp aan dat leed onder een zeer ernstige droogte. Planten en gewassen groeiden niet meer en de mensen leden honger. Dus vloog hij over de wolken en opende zijn mond om regen te maken en hun problemen op te lossen.
Even later zag hij een ander dorp dat bedreigd werd door een overstroming. Hij stopte zonder aarzelen en absorbeerde met zijn mond al het water. Zo werd ook de ramp voor dit dorp afgewend.
Vlak voor de finish zag hij dat Konijn werd achtervolgd door een wolf. Om met de wolf af te rekenen en Konijn te redden, liet hij Konijn voorgaan.

Vernieuwing

Die aangeboren generositeit is niet de enige kwaliteit van dat fantastische schepsel. De Draak symboliseert ook vruchtbaarheid, schepping en vernieuwing, zeker in dit Hout-jaar. Het wordt dus een jaar van krachtige, nieuwe ondernemingen, wilde, buitensporige plannen en dramatische, zwierige gebaren.
Daar staat tegenover dat de plannen van de Draak niet altijd even praktisch zijn. Hij is sterk en vastberaden om nieuwe wegen in te slaan, ook als die nergens toe leiden. Er zouden dit jaar dus wel eens grootschalige, fantastische, maar eerder controversiële projecten kunnen worden gestart.

Wat er ook van zij, ik wens je alvast een prettig, hoopvol en gezond jaar van de Draak!

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Leave a Comment