In Tai Chi-kringen wordt wel eens gezegd dat er drie regels zijn die je best volgt wanneer je fysiek wordt aangevallen.

Ook wanneer het gaat om alledaagse problemen die je pad kruisen, zijn deze drie tips wonderlijk doeltreffend.

Eerste regel: Ga lopen

Weglopen wordt vaak geassocieerd met lafheid. Je ontvlucht je verantwoordelijkheid. Je doet aan struisvogelpolitiek. We maken onszelf wijs dat we problemen niet uit de weg mogen gaan. Deze eerste regel leert ons echter dat het wijs kan zijn om agressie te vermijden. Soms is het best om er in een grote boog omheen te lopen.

In interne krijgskunsten zoals Tai Chi geef je mee met de agressie van de ander. Je trekt je terug. Daardoor heeft je tegenstrever geen houvast meer. Er is niks meer om tegen te vechten. Dat is ontwapenend en frustrerend. Om die frustratie en machteloosheid te vermijden, staakt hij wellicht zijn aanval.

Natuurlijk is het niet nodig en wellicht ook niet wijs om op de loop te gaan voor alledaagse problemen. Toch kan deze eerste regel je aan het denken zetten: heb ik dit op mijn bord te nemen? Is dit een strijd waard? Of is het goed om gewoon in mijn centrum te blijven en de zaken te laten zoals ze zijn?

Tweede regel: Maak contact

Gaan lopen is natuurlijk alleen maar effectief als je niet wordt ingehaald. Wanneer de ander net iets sneller is dan jij, kan je gelukkig je toevlucht nemen tot de tweede regel: praat, roep, voel, raak aan, zing desnoods, maar maak contact.

In de krijgskunst maak je ook contact met een agressor. Je volgt, soepel als water, zonder tegen de stroom in te zwemmen. Dat wordt kleefkracht genoemd. Door met heel je aandacht contact te houden, controleer je je tegenstrever en voel je haarfijn wat zijn of haar intenties zijn.

Als dagdagelijkse problemen onontkoombaar lijken, of je voelt dat je er iets mee te doen hebt, dan is het goed om ten volle contact te maken. Je stemt je erop af, nauwgezet, met onverdeelde aandacht. Zo kan je jezelf laten doordringen van alle aspecten van het probleem. Je voelt heel bewust wat het met je doet. Om dan heel bewust de derde regel toe te passen.

Derde regel: Sla moeiteloos toe

Soms is contact niet mogelijk omdat de ander er gewoonweg geen oor naar heeft. Soms wordt de communicatie verstoord door externe factoren. Dan kan je je toevlucht nemen tot de derde regel: val aan, zo effectief mogelijk, maar wel zonder je moe te maken.

Wellicht komt het in de krijgskunst zelfs niet eens zo ver dat je deze regel moet toepassen. Door intens contact te maken met je tegenstrever (regel twee) en de kracht weg te leiden van je centrum, staakt de ander waarschijnlijk de strijd voor je echt in de problemen komt.

Als dat niet zo is, bestaan er in Tai Chi natuurlijk allerlei technieken. Opvallend is de moeiteloosheid van deze technieken. Door het gebruik van je diepe structuurspieren kan je je volledige fysieke potentieel benutten. Als je meer wil weten over dit principe van moeiteloosheid, lees dan zeker ook het artikel Waarom Tai Chi zo traag is.

In je omgang met dagdagelijkse problemen is dit het moment van actie. Je hebt het probleem helemaal in je opgenomen en mobiliseert, vanuit je centrum, heel je persoon om een juiste keuze te maken. Het moeiteloze zit hem in het beslissen vanuit die plek in jezelf waar je een overzicht hebt op alles wat er speelt. In het jargon van de vormingsinstelling PRH-Vlaanderen wordt deze plek het Diepe Geweten genoemd: ‘Het diepe geweten zet de werkelijkheid -zonder de complexiteit van al haar facetten te negeren- in een licht van eenvoud. Het werkt als een kompas, een gids’.

Van hieruit moeiteloos toeslaan geeft echte vrijheid.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met dit thema! Hieronder kan je ze kwijt.

Showing 8 comments
 • Francine Capron
  Beantwoorden

  Ja , wade ! Die drie regels passeren telkens mijn geest in beweging als ik Tai Chi beoefenen. Aangenaam verrast hoe dit leerproces zich met de jaren mijn onbewuste binnen is gedrongen. Soms denk ik dat ik minder problemen heb of alles gemakkelijker gaat. Ik vind het fijn dat ik dit artikel per toeval vind en kan me erin terug vinden. Dat is een gratis cadeau. Dank je wel.

 • Anja Wijffels
  Beantwoorden

  Dat vinden van die plek van waaruit je een overzicht op alles wat er speelt, is het moeilijkste denk ik. Vooral als je onder druk staat van een dreigende of aanhoudende agressie van de ander. Dan treedt er vaak verlamming op, een verlamming die juist maakt dat je niet meer helder kan zien wat de juiste “aanval” is…

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Hoi Anja, ja he… dreigende of aanhoudende agressie is natuurlijk ook niet iets om licht over te gaan. En soms doet het goed om een paar stappen terug te doen en de tijd te nemen die je nodig hebt om terug bij die ‘overzichtsplek’ te komen, zodat je de juiste keuzes kan maken. Als tijd nemen mogelijk is, natuurlijk… Succes ermee!

 • Sissi
  Beantwoorden

  Kris,
  bedankt voor deze TAI CHI regels. Ik ga het de volgende dagen rustig bekijken en proberen toe te passen …In alle geval dit artikel komt op de juiste moment binnen als een Opkikkertje. Het zal me hopelijk helpen en een aanleiding zijn om de rode draad te vinden naar de juiste weg om mij huidige problemen te aanvaarden, er vrede mee te nemen en er een oplossing voor te vinden!
  milde,warme en dankbare groet
  Sissi

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Sissi, dankjewel voor je reactie. Fijn dat je steun vindt in het artikel, dat het je helpt te aanvaarden. Hartelijke groeten, Kris

 • Logiest Danielle
  Beantwoorden

  Ik gebruikte die regel op school met mijn leerlingen om pestgedrag tegen te gaan. Meestal was dat de goede oplossing. De pestkop gaf het snel op. Soms hielp het niet voldoende en gingen we de confrontatie aan. Het leerde mij hoe snel het ego te werk gaat en van een pruts een onoverkomelijke hindernis maakt. Iedere dag worden we geconfronteerd met zulke agressie. Bekijk het journaal!

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Gerdien. Dankjewel om de tijd te nemen om een reactie te schrijven! Mooi is dat: een ‘remmende voorsprong’… Ik wens het iedereen toe, een remmende voorsprong. Onze haastige wereld zou er wel bij varen. Fijn dat je happy wordt van Tai Chi!

Leave a Comment