In de Chinese bewegings- en gezondheidskunst Qigong is het de gewoonte om voor het oefenen een aantal formules uit te spreken die je intentie richten. Intentie is een krachtig en beproefd hulpmiddel om het effect van je Qigong en Tai Chi te vergroten.

We gebruiken allemaal wel eens de kracht van intentie, zij het misschien niet altijd even intensief: het glas heffen op iemands gezondheid, ‘denken’ aan een ziek iemand of voor gelovige mensen: bidden.

Intentie experiment

Sinds 2007 heeft de Amerikaanse wetenschapsjournaliste Lynne McTaggart samengewerkt met wetenschappers van verschillende universiteiten uit meer dan 100 landen om via gecontroleerde experimenten de kracht van intentie te onderzoeken.
In die onderzoeken nodigt ze mensen uit om een gedachte te sturen naar een bepaald doel, waarna een team wetenschappers het effect op dat doel tracht te meten.
Van de 39 experimenten die tot nu toe werden uitgevoerd, leidden er 35 tot een aantoonbare, meetbare en significante verandering. Het mooie is trouwens dat niet alleen de objecten veranderden; ook de deelnemers beweerden dat een positieve intentie ook uitstraalt op henzelf.

Qi-veld

In Qigong bestaan er verschillende formules die gebruikt worden om je in een bepaalde mindset te zetten alvorens je begint te oefenen. Je schept als het ware een microklimaat van positiviteit om je heen. In Zhineng Qigong wordt dit vaak het Qi-veld genoemd, een veld van energie waarbinnen de Qigong zijn volle werk kan doen.

Zhang Guangde van de Beijing Sports University creëert dit Qi-veld met een gedicht: ‘Het is nacht. Alles is stil. Sluit je af van de tienduizend problemen van het leven. Je aandacht is in de dantian. Sluit de zeven poorten (van de zintuigen). Adem diep, traag en zacht en maak de Eksterbrug. Je lichaam is licht als een zwaluw in de lente die vrolijk wegvliegt naar de wolken in de verte.’
Zijn leerling Hu Xiaofei maakte er zijn eigen versie van: ‘Tienduizend fluiten zijn allemaal stil. De trein van gedachten stopt. Ik breng mijn intentie naar mijn dantian. Die voelt lekker warm. Mijn ademhaling is ontspannen. Ik voel me aangenaam en rustig, alsof ik op de wolken sta en vlieg naar het land der onsterfelijken.’

Eenvoud

Maar het kan ook eenvoudiger. De Amerikaans-Chinese Qigongmeester Chun Yilin start met deze verbindende woorden: ‘Ik ben in het universum. Het universum is in mij. Het universum en ik zijn één geheel.’
In zijn boek ‘Qigong’ vermeldt de Vlaamse auteur Frank Adam een aantal andere Qigong mantra’s: ‘Ik laat los. Ik focus. Volledig leeg ben ik open voor alles. Ik doe Qigong en niets dan Qigong. Ik glimlach en ben verbonden. Het universum glimlacht liefde in mijn cellen. Ik geef me over.’

Overgave

Zoals je ziet gaat het steeds om overgave. Je gebruikt je intentie om de dagelijkse beslommeringen los te laten, om los te breken uit de molen van gedachten en gevoelens, om je te verbinden met een groter geheel.
De manier waarop is secundair. Wat voor de ene werkt, werkt misschien niet voor de andere. Kies je eigen formule, of verander steeds van formule.
Ik hou zelf erg veel van ‘Moge alle levende wezens gelukkig zijn’. Het verbindt me met iets dat groter is dan mezelf. Qigong doe je immers niet enkel voor jezelf, maar voor het geheel.

Dagelijkse kost

Natuurlijk hoef je geen Qigong te doen om de kracht van intentie te gebruiken. Het werkt ook als je wandelt, werkt of eet. Je kan bv. eten met de intentie dat alles wat je eet je cellen honderd procent gelukkig en gezond maakt.
Ik weet niet of die intentie de samenstelling van mijn eten verandert, maar dat doet er niet zo heel veel toe. Wat ik wel zeker weet is dat ze mezelf verandert, hoe ik in het leven sta, hoe ontspannen ik ben, hoe open voor alles om me heen en uiteindelijk ook hoezeer ik van mijn eten geniet.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 5 comments
  • Daniele Gardyn
    Beantwoorden

    Dankjewel om dit te delen, Kris!
    Ik deed het al een beetje door luidop te zeggen dat ik nu Qigong ga doen en het als een ‘dans’ te beschouwen waarmee ik de dag begin en waarna ik me fijn voel.
    De intentie richting universum, het grotere geheel is verbindender en dus ook nog veel fijner, denk ik. Ik ga het zeker uitproberen!

  • Danielle Logiest
    Beantwoorden

    Noemt men dat ook niet “suggestie”..?

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Dag Danielle, interessant…! Inderdaad, je zou het suggestie kunnen noemen. Tenzij je met suggestie bedoelt het inbeelden van iets dat er niet is, een soort waanbeeld creëren… Door echter een duidelijke intentie te plaatsen, kom je in een bepaalde gemoedstoestand en die is naar mijn gevoel heel reëel. Dat wordt trouwens bevestigd door de onderzoeken van McTaggart.

  • Tara
    Beantwoorden

    Xié-Xié, Merci …

Leave a Comment