Sommige mensen vinden Tai Chi en Qigong nogal zweverig. Dat komt door de vele beelden die gebruikt worden. De kracht van die beelden is erg groot, maar voor de beginnende en wat kritische beoefenaar kunnen ze een ware afknapper zijn. Gelukkig is er een alternatief: gewoon je aandacht richten op bepaalde plekken in je lichaam werkt even goed. En aandacht heeft iedereen.

Als er één ding is wat Tai Chi en Qigong me in de loop der jaren geleerd hebben, is het aandacht. Met volle aandacht leren bewegen heeft me rustiger gemaakt, meer gefocust. Ik kan nu makkelijker naar binnen kijken, zowel naar lichamelijke gewaarwordingen als naar psychische processen in mezelf. Ik voel me hier erg dankbaar over. Het trainen van mijn aandacht door Tai Chi en Qigong heeft mijn gezondheid verbeterd, maar ook mijn algeheel welbevinden.

Verbeelding

Een specifieke vorm van aandacht is verbeelding. De kracht van verbeelding werd al ruimschoots aangetoond. Mocht je er toch nog aan twijfelen, denk dan maar eens aan een heerlijk gerecht. De kans is groot het het water je in de mond loopt, ook al is er in de verre omtrek geen eten te bekennen.
Of vraag eens aan artsen hoe vaak patiënten geholpen worden met een placebo; enkel en alleen de overtuiging dat een geneesmiddel helend werkt doet al wonderen.
En als je nog steeds twijfelt, lees dan ook eens dit artikel over de kracht van verbeelding.

Qi en Yi

Beelden, gedachten en fantasieën beïnvloeden onze lichaamsprocessen. Tai Chi- en Qigong-beoefenaars maken dankbaar gebruik van deze eenheid tussen lichaam en geest. Ze trachten fysiologische processen te beïnvloeden door hun eigen geestelijke activiteit.
Of, in Chinese termen: de Qi 气 volgt de Yi

De Qi is je levensenergie. De Chinese professor Jiao Guorui noemt dit ‘het geheel van fysiologische processen in je lichaam’.
De Yi is je intentie of voorstellingsvermogen. Dat zijn dus alle geestelijke activiteiten zoals het gebruik van beelden, fantasie, maar ook het bewust leiden en richten van je aandacht.
Het hechte samenspel tussen voorstellingsvermogen en Qi is een fantastisch avontuur. Voor de beelddenkers onder ons is de rijke beeldenwereld van Qigong een fantastisch instrument om je gevoeligheid te vergroten en je gezondheid te verbeteren.

Aandacht

Panikeer niet als je afknapt op beelden en fantasie. Bedenk dat je geest oneindig veel meer mogelijkheden heeft dan je verbeelding. Qigong en Tai Chi werken even goed zonder beelden.
Wanneer je je volle aandacht naar een plek in je lichaam brengt, merk je dat je niet enkel maar je zintuigen naar die plek brengt. Er gebeurt ook iets anders. Samen met je aandacht (Yi) wordt er energie (Qi) naar die plek gebracht. Er treden bepaalde veranderingen op in de zone waar je je aandacht naartoe brengt. Dat fenomeen is zelfs meetbaar: de plek waar je aandacht naartoe gaat wordt warmer.

Wanneer je met aandacht oefent, ga je trouwens ook meer en meer voelen wat er gebeurt in je lichaam. Misschien voel je spanning, pijn of ongemak. Misschien voel je hoe soepel je gewrichten bewegen of juist niet.
Deze aandacht verdiept je gevoeligheid, verbetert je houding en versterkt de zwakke plekken in je lichaam. Hoe beter de kwaliteit van je aandacht, hoe groter de weldadige effecten van Tai Chi en Qigong op je gezondheid.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 3 comments
 • Mia
  Beantwoorden

  Volledig akkoord, Sigrid ! Elke blog brengt ons iets dichter bij onszelf en onze mogelijkheden. Het loont de moeite om er wat dieper in te duiken!

 • Sigrid
  Beantwoorden

  Al vaak heb ik de nieuwsbrief “vluchtig” doorgelezen en dacht ik “oh mooi, of oh ja juist” …
  Nu ik hem met meer aandacht lees besef ik hoe mooi en waardevol al deze teksten zijn. Interessante en boeiende teksten waar hart en ziel van uitstraalt.
  Ik besef het nu pas … en het mag gezegd worden: Wat een fantastische blog!
  Voor mij worden nu heel wat dingen duidelijk, ook omdat ik me zelf nu wat verdiep in de TCG.
  Een heerlijk warm gevoel …

Leave a Comment