Nog nooit waren er in Belgische bedrijven meer zieke werknemers dan tijdens de voorbije drie maanden. Een van de gevolgen hiervan is dat de werkdruk op de niet-zieke collega’s (nog meer) toeneemt. Tai Chi en Qigong zijn geen halfzachte pleisters op deze wonde, maar een effectieve en beproefde manier om werkdruk te verlichten.

Volgens cijfers van Acerta, deze week gepubliceerd in de krant de Standaard, bedroeg het kortstondig ziekteverzuim in maart 3,5%. Dat is een afwezigheid van 3,5 werkdagen op 100. De reden is uiteraard corona, maar ook de opkomende griepgolf.
Het is evident dat deze situatie de werkdruk verhoogt op wie overblijft. Werkgevers, zeker in de zorgsector, vragen aan hun personeel om een tandje bij te steken om de productie op gang te houden. Nog een tandje…

Werkdruk

Een te hoge werkdruk is natuurlijk een oud probleem: enkele jaren geleden werd ik uitgenodigd door een Vlaams farmaceutisch bedrijf om Tai Chi te geven op een teambuilding in Wallonië, op 150km van mijn woonplaats. Afstand en kostprijs speelden geen rol, wel moest ik er rekening mee houden dat de workshop niet langer dan 45 minuten mocht duren.
Toen ik aankwam op de locatie, bleek dat de groep wat vertraging had opgelopen. De workshop Tai Chi werd ingekort tot 30 minuten… Het werd een erg kort, maar toch wel aangenaam halfuurtje.
Toen ik na afloop aan een deelnemer zei dat het wel fijn leek om voor dit bedrijf te mogen werken, slaakte hij een diepe zucht. Zijn antwoord raakte me: ‘Alles moet steeds sneller, goedkoper en vooral beter dan de concurrentie. De druk wordt zelfs voor de sterksten onder ons stilaan onhoudbaar. En dan krijgen we -om de stress de baas te kunnen- een half uur Tai Chi tijdens een overvol geplande teambuildingsdag. Een doekje voor het bloeden…’

Gezondheidsbeleid

Sindsdien vertel ik aan iedereen die het wil horen dat Tai Chi en Qigong geen alternatief kunnen zijn voor een degelijk en menswaardig beleid rond fysiek en mentaal welbevinden op het werk.

Daar staat tegenover dat deze oude Chinese bewegingskunsten veel kunnen betekenen voor werknemers, zeker als ze kunnen ingebed worden in een ruimer gezondheidsbeleid. Tai Chi en Qigong kunnen aangeboden worden naast educatie, duidelijke afspraken en praktische ingrepen op de werkvloer. Regelmatige beoefening van deze sporten, in gelijk welke vorm, heeft effecten van fysieke, emotionele en mentale aard.

Fysiek

Werkdruk wordt anders ervaren wanneer je je fit en gezond voelt. Een gezond lichaam heeft immers meer draagkracht dan een ongezond lichaam. De positieve effecten van Tai Chi en Qigong op een heel aantal gezondheidsproblemen werden intussen ruimschoots onderzocht en gedocumenteerd. Een uitgebreide lijst van die onderzoeken vind je hier.

Emotioneel

Als je stress ervaart, van welke aard ook, adem je oppervlakkig en te hoog in de borst. Een ontregelde ademhaling ten gevolge van chronische stress leidt tot vermoeidheid en fysieke klachten. Tai Chi en Qigong ontspannen en verdiepen de ademhaling en werken dus rechtstreeks aan het fysieke maar ook emotionele welzijn.

Mentaal

Aandachtstraining is een belangrijk onderdeel van Tai Chi en Qigong. Een alerte, wakkere geest is het logische gevolg van rustig en ontspannen ademen en bewegen. Omgekeerd zorgt een verhoogde mentale helderheid voor een beter aanvoelen van je gezondheid en het zinvoller omgaan met emoties. En natuurlijk voor een betere focus op de werkvloer 🙂

Zo kunnen Tai Chi en Qigong helpen om gezonder, rustiger en bewuster door het leven te gaan. Niet om meer hooi op je vork te nemen, maar integendeel om beter binnen je grenzen te blijven. Je grenzen bewaken, elk moment opnieuw, is zonder twijfel een voorwaarde om niet ten onder te gaan aan de veel te hoge werkdruk in sommige bedrijven.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 2 comments

Leave a Comment