Wanneer ik aan leerlingen vraag of ze naast de Tai Chi of Qigong-lessen ook thuis oefenen, krijg ik soms als antwoord: ‘Ja hoor, in mijn gedachten.’ Dat lijkt een goedkoop excuus, maar het is veel zinvoller dan het lijkt! Ook topsporters gebruiken hun verbeelding om hoger te springen, sneller te lopen, preciezer te skiën,… Hoe kan je de kracht van je geest benutten om beter te worden in Tai Chi, Qigong of welke activiteit dan ook?

Verbeelding

De Braziliaanse voetballer Ronaldinho gebruikt de kracht van zijn verbeelding voor elke belangrijke wedstrijd: “Ik beeld me haarfijn in welk spel ik ga spelen. Ik stel me allerlei situaties voor: aan wie ik de bal doorspeel en op welke manier. Dat is wat ik doe. Ik beeld me het spel in.” Maar ook beroemde muzikanten als Vladimir Horowitz en Arthur Rubinstein combineerden fysiek oefenen met louter mentale oefeningen om hun techniek te verbeteren.

De Franse neuroloog Marc Jeannerod ontdekte dat dezelfde delen van het brein geactiveerd worden door zowel fysieke als ingebeelde bewegingen. Beide soorten bewegingen werken op elkaar in. Zowel ingebeelde bewegingen als echte bewegingen zorgen voor de bouw van nieuwe verbindingen tussen zenuwcellen.

Beweging

Regelmatige beoefening van Tai Chi en Qigong vergroot je lenigheid, spierkracht en algehele fitheid. Onderzoek aan de universiteit van Baltimore toont aan ook louter mentaal oefenen je lenigheid, fitheid en stabiliteit vergroot. Dat is natuurlijk erg goed nieuws voor mensen met een bewegingsbeperking.

Slaapproblemen

Sommige mensen gebruiken de kracht van verbeelding om beter in te slapen. Als je voor het inslapen in gedachten de Tai Chi-vorm doet, val je sneller in slaap. Niet alleen omdat Tai Chi zo saai is dat zelfs een olifant ervan zou inslapen :-), maar vooral omdat het je in een diepe staat van ontspanning brengt.

Pijn

Dr Kate Lorig werkt met mensen met reuma en artrose aan Stanford University. Ze werkt met verbeelding als manier om pijn te bestrijden: deelnemers aan haar programma’s beelden zich in dat ze bepaalde oefeningen en handelingen uitvoeren zonder pijn en met losse gewrichten. De resultaten zijn zeer hoopgevend.

Geheugen

Wie kent niet het fenomeen dat je enkele uren na een les (Tai Chi of wat dan ook) de helft vergeten bent? Door de les na afloop even te overlopen in je geest onthoud je veel meer. Regelmatig oefenen met de kracht van verbeelding versterkt je geheugen en concentratievermogen.

Lichaamgeest

In oude Chinese teksten over Tai Chi staat: “Alle beweging wordt aangestuurd door de Intentie en niet door de zichtbare vorm”. Mentaal oefenen vergroot de lichaamscontrole, sterkt de geest en wordt daarom wel eens gewichtheffen voor de geest genoemd.

Onderstaande oefening kan je zo vaak doen als je wil. In het begin is een paar minuutjes zeker voldoende. Nadien kan je tot 10 minuten oefenen.

 • Ga staan, zitten of liggen en ontspan. Een innerlijke glimlach kan je hierbij helpen.
 • Beeld je een mooie omgeving in: geluiden, geuren, gevoelens,… Het gaat om veel meer dan visualisatie. Al je zintuigen worden geactiveerd.
 • Beeld je jezelf in in die omgeving. Hierbij kan je jezelf ‘van binnenuit’ beleven, of je kan jezelf zien staan in de omgeving. Allebei zijn goed. Doe wat het makkelijkst is. Maak er iets moois van!
 • Doe je Tai Chi-of Qigong bewegingen in je verbeelding. Je kan moeilijke bewegingen terugspoelen en een aantal keer herhalen. Je kan sneller of trager gaan. Wees hierbij aandachtig voor alle gewaarwordingen: kleine spierbewegingen, je adem,… Schrik niet als je de bewegingen niet perfect kan uitvoeren. Ook in je verbeelding moet je groeien.
 • Om de sessie te beëindigen neem je een minuutje tijd om rustig te ademen. Zo laat je je lichaam toe om de oefening te integreren.

Als je hiervan genoten hebt, of je hebt andere bedenkingen, is het fijn om dat te delen met anderen.
Dat is aanstekelijk en helpt anderen op hun weg.

Showing 23 comments
 • Ingrid
  Beantwoorden

  Mooi artikel, ga ik zeker eens doen!

 • Nell van Hartevelt
  Beantwoorden

  Prachtig omschreven Kris….in mijn lessen noemen ik het ook vaak: breng je aandacht naar de beweging van de 8.
  Het schrijven van de vele diverse 8 bewegingen vanuit DanTian brengt de aand(8)acht vanzelf naar binnen.
  Mooi, om te delen en de Taiji (tai chi) steeds verder te verbreiden!

  Nell van Hartevelt, school voor Chinese bewegingsleer Chang Qing, Zeeuws Vlaanderen.
  Voorzitter en docent voor de stichting GuoLinQiGong Nederland.

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dank voor je reactie, Nell! Het is heel fijn om de eenheid te voelen van de diverse Chinese bewegingskunsten.

 • Anja Wijffels
  Beantwoorden

  Heel interessant, ik hoorde hetzelfde vertellen in een korte opleiding rond Pranic Healing, waar ze bijvoorbeeld bij toepassing van deze energetische genezingsmethode patiënten die aan hun ziekenhuisbed gebonden zijn, de bewegingen mentaal laten uitvoeren. Het sluit ook mooi aan bij wat Edel Maex ons vertelde in de Mindfulnesstraining, waar mensen die de aangeboden yoga-oefeningen te moeilijk vonden of lichamelijke beperkingen hadden om ze te doen, gewoon op een stoel mochten gaan zitten en zich inbeelden dat ze de oefeningen meededen met de groep!

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dankjewel voor je aanvulling, Anja. Het is steeds mooi om te zien hoe universeel sommige dingen zijn…

 • Mia Van Rooy
  Beantwoorden

  Het doet deugd om te zien dat zoveel mensen positief reageren op je nieuwsbrief. Ik geniet er telkens ook van . Doe zo voort !

 • patricia stubbs
  Beantwoorden

  fijn om te horen dat in gedachten oefen zo goed resultaat geeft. ik oefen al van in het begin van de cursus op die manier om dat ik de vorm zo beter kan onthouden en het me rust geeft .

  prettige feestdagen

  patricia

 • Jan Guetens
  Beantwoorden

  Interessant en inspirerend artikel!

 • Logiest Danielle
  Beantwoorden

  Bij pijn, in gedachten je ademhaling sturen naar de pijnlijke plek. En dit helpt echt!
  Groetjes Danielle

 • Cine Capron
  Beantwoorden

  Dank je wel voor de innerlijke glimlach , als een boom staan , visualisatie tai-Chi oefening . Het geef me rust , kracht en evenwicht .
  Ik ontmoet mezelf , daar was ik al veel te lang van gescheiden . Cine .

 • Eva
  Beantwoorden

  Wat fijn, dat ga ik zeker eens proberen!
  Ik kom graag morgen nog eens wat oefeningen leren om dan zowel fysiek als mentaal thuis zelf te doen 🙂
  Groetjes, Eva

 • Hilde De Roost
  Beantwoorden

  Allemaal mooie en inspirerende nieuwe artikels de laatste tijd Kris, dank u wel.
  Ik heb een mapje aangemaakt om ze op tijd en stond eens te herlezen.
  Lieve warme groeten en fijne feestdagen
  Hilde

 • Kris Van Cappellen
  Beantwoorden

  Fijn om te horen dat Tai Chi jou een steun in de rug mag zijn, Chris!
  Hartelijke groeten
  Kris

 • Chris Lodewijckx
  Beantwoorden

  Ik maak momenteel een moeilijke tijd door. Nooit gedacht dat Tai Chi mij zoveel rust zou brengen zowel in gedachten als fysiek!
  Dank je voor de info die je met ons deelt.

  Chris L.(Kapellen)

 • Jef Michiels
  Beantwoorden

  Dank je wel Kris voor deze wijze en zinvolle raad ! Elke belangrijke vorm van scheppen , creatie en realisatie begint bij intentie , verbeelding , rust en ontspanning ! Ik lees graag je aanvullende bedenkingen in de marge van Taichi en Qigong ! Dank je Kris voor je inspirerende woorden ! Van Jef Michiels .

 • Lieva
  Beantwoorden

  Heerlijk dit te lezen, Kris 🙂
  De visualisatie doe ik regelmatig als ontspanning en het bracht me dichter bij mezelf. Het bracht me tevens beter in mijn rust ook bij ‘extern storm-weer’ 😉

  De visualisatie is een heel fijne manier om het lichaam wat rust te gunnen en tegelijk mentaal jezelf lekker bezig te houden. ‘Niets doen is ook een activiteit’, zei me ooit een wijze vrouw. Maar dit ‘niets doen’ uitwendig, zit vol ‘activiteit’… :))

  Dankjewel voor de fijne info op medisch vlak: is leuk om weten.

 • Evy
  Beantwoorden

  ideaal als je lang moet wachten aan de bushalte of in de rij in de supermarkt dus (:

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Ja, of bij de tandarts in de wachtruimte. Het maakt dat je alleszins minder gespannen op de tandartsstoel kruipt!

Leave a Comment