Een vaak voorkomende ervaring van mensen die Tai Chi en Qigong beoefenen is een gevoel van lichtheid, alsof je lichaam wat minder weegt. Je voelt je ruimer, opener, vrijer. Het is niet eens zo moeilijk om je dat gevoel eigen te maken; een verandering van hoe je zit of staat doet al wonderen.

Met lichtheid door het leven gaan is iets wat we wellicht allemaal wel willen. Geen lichtzinnigheid, ook niet het soort lichtheid dat je op een weegschaal kan aflezen, maar een beleving, een gewaarwording, een staat van zijn.

Verbeelding

Zhang Guangde, de in 2022 overleden professor aan de Sportuniversiteit van Beijing en bedenker van meer dan 30 vaak beoefende Qigongvormen, begint elke Qigong-vorm met dit gedicht:

Het is laat op de avond, iedereen is rustig.
De tienduizend zorgen glijden van je af.
De Yi (aandacht) zinkt in Dantian (de buik)
De zeven poorten (van de zintuigen) zijn verzegeld.

Je ademhaling is langzaam en ontspannen.
De tong rust tegen het gehemelte.
Je bent licht als een zwaluw
die wegdrijft naar de hemel

Shen

Lichtheid is dus een staat van zijn die je kan opwekken door een aantal eenvoudige technieken, een paar aanpassingen aan hoe je zit of staat.

Een bijkomende truukje, dat Zhang Guangde niet vermeldt in zijn gedicht, is het laten oprijzen van de kruin. Die voelt licht, alsof je een boom bent of een bloem die groeit naar het licht, naar de zon, naar de hemel.
Dat activeert de Shen, je alertheid, je bewustzijn en draagt bij tot een gevoel van lichtheid.
Allerlei manieren om de Shen te activeren lees je hier.

Stretchen

Naast verbeelding en houding kan ook stretchen een gevoel van lichtheid opwekken. Het is algemeen bekend dat rekken en strekken heilzaam is voor de spieren. Ze worden er niet alleen soepeler en sterker van, maar ook vrijer van stagnaties en blokkades.
We leven allemaal met kleine of grotere stagnaties in het lichaam. Hierdoor kan de energie niet vrijuit stromen , wat ongemak geeft en zelfs een risico op ziekte inhoudt.
Rekken en strekken maakt die blokkades vrij, waardoor bloed en Qi weer vrijuit kunnen stromen. Die herwonnen ruimte in het lichaam geeft een gevoel van vrijheid, opening en natuurlijk lichtheid.

Innerlijke houding

Er zijn dus veel wegen naar lichtheid. Allemaal hebben ze te maken met ontspanning. Hoe meer ontspannen je bent, hoe makkelijker het is om licht door het leven te gaan. En dat lichtheid ook innerlijke vreugde met zich meebrengt, is zeker meegenomen.
Lichtheid is immers veel meer dan louter fysiek; het is een levenshouding. Een open blik op de wereld, met wat speelsheid, humor, en relativeringsvermogen maakt het leven een pak lichter. Dat is zeker voor beoefenaars van Tai Chi en Qigong goed om steeds voor de geest te houden: het is allemaal niet zo heel serieus. Het is maar een spel, een oefening, iets wat je doet omdat het leuk is.

Alleen zo kom je tot lichtheid, tot vuurwerk, tot bubbels die jouw Tai Chi en Qigong tot een feest maken.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 4 comments
 • Francine Capron
  Beantwoorden

  Wat een mooi gedicht ! Inspirerend voor een mooie nachtrust .

  In het begin had ik het erg moeilijk om die staat van gelukzaligheid te ervaren die ik beleefde op mijn werk.
  Tai-Chi was voor mij een zoektocht naar mezelf, mijn plaats in de groep, mijn lichaam verkennen, communiceren en ook nog leren. Ik had een doel, maar voelde me niet echt “heerlijk licht”.

  Na jaren oefenen , eenvoudige technieken, loslaten, speels, mezelf zien, horen en aanvaarden verruimde mijn wereld van uit de lichtheid van mijn hart. Dankbaar deze snelweg opgegaan, ik voel me vrij, veilig, als een zwaluw die wegdrijft naar de tai-Chi les.

 • Jan
  Beantwoorden

  Het is laat op de avond, iedereen is rustig.
  De tienduizend zorgen glijden van me af.
  Ik bent licht als een zwaluw
  die wegdrijft naar de hemel.
  Prachtig.
  Met een grote glimlach geniet ik steeds van de inspirerende teksten.
  Slaapwel

Leave a Comment