De Shen is een vaak gehoord begrip in de wereld van Tai Chi, Qigong en Chinese geneeskunde. Meestal wordt het vertaald als geest of spirit, maar het is veel meer dan dat.

Het eerste wat een traditioneel geschoolde Chinese arts doet wanneer je bij hem of haar op consult gaat, is diep in je ogen kijken. Als je pretlichtjes in je ogen hebt, dan weet de arts dat er alvast niks mis is met je Shen. Dat betekent dat je klacht waarschijnlijk niet al te ernstig is. Het komt wel goed met je.

Bewustzijn

De Shen is je bewustzijn, je alertheid, je aanwezigheid. Als je Shen krachtig en evenwichtig is, dan heb je zin in het leven. Je houdt het hoofd recht, zowel letterlijk als figuurlijk. Je bent helder, geïnspireerd en kijkt met open ogen naar wat er op je afkomt.
Is je Shen verzwakt, dan zal je het hoofd laten hangen. Je hebt weinig fut. Misschien krijg je last van slapeloosheid, waardoor het probleem misschien zelfs verergert.

Hart

In het lichaam wordt de Shen bestuurd door het Hart. Hart en geest zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je emoties beïnvloeden je geest en je geest beïnvloedt je emoties. trouwens, een handige tip voor studenten: je kan enkel goed studeren wanneer je studeert met je hart.

De Shen versterken

Je kan je Shen versterken door je te verbinden met de natuur, met mensen waar je hart zich goed bij voelt en natuurlijk ook met de wereld van ideeën, filosofieën en creativiteit. Alles wat je leven geeft, energie geeft, inspireert en blij maakt.

In Tai Chi en Qigong werden in de loop der eeuwen verschillende technieken ontwikkeld om de Shen te activeren. Een van die technieken is de juiste manier van kijken. De Shen manifesteert zich via de ogen. Door je ogen bewust te gebruiken activeer je dus de Shen.
Kijk met halfopen ogen, zonder te focussen op één punt. Je ziet dan alles tegelijkertijd, zelfs wat er zich afspeelt in je ooghoeken. Zo heb je oog voor het geheel, voor de verbondenheid van alles. De blik van de dronkaard, wordt het wel eens genoemd, voor sommigen ongetwijfeld heel herkenbaar 🙂

Een andere manier om de Shen te activeren is Xu Ling Ding Jin (虚灵顶劲). Letterlijk betekent het lege ziel kruin kracht. Het is dus een opstijgende kracht die je geest leeg maakt. Het principe is eenvoudig: je staat of zit rechtop, met je voeten stevig op de grond. Je kruin reikt naar boven, alsof hij door een elastiek wordt opgetild, waardoor je kin zachtjes ingetrokken wordt.

Tips

Als dat niet onmiddellijk duidelijk is voor je, zijn er een aantal manieren om je hierbij te helpen:
1. Je kan je voorstellen dat je een boom bent. Onder je voeten groeien wortels diep in de aarde en je kruin groeit, net als bij een boom, de hoogte in, naar het licht, naar de zon, naar de hemel. Je groeit, waardoor je wervelkolom zich heel subtiel uitrekt. Meer details over deze techniek vind je hier.
2. Beeld je in dat er een lekkere cake in de oven staat. Plots vangt je neus de heerlijke geur op. Vanzelf gaat je kruin de hoogte in. Je kan je ook voorstellen dat je plots je oren spitst om een geluid in de verte beter te horen. Ook dat brengt je kruin omhoog en activeert je Shen. Denk maar aan een groep stokstaartjes die in het wild opgeschrikt worden door een geluid.
3. De New Yorkse Tai Chi leraar CC Chen droeg steeds een jasje met een hoge kraag. Hij vertelde ooit dat hij altijd Tai Chi deed met dat jasje om zijn nek eraan te herinneren om lang en recht te blijven en dus de kruin de hoogte in te houden.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 8 comments
 • Ans
  Beantwoorden

  Hallo Kris,
  ik vind het zo mooi dat je in je nieuwsbrieven verwijst naar
  andere inspirerende lessen voor het leven. Ik begin in de
  vroege ochtend en ik blijf nieuwsgierig en vaak langer lezen
  (zittend) daarna zijn er dan je lessen weer om in
  chape te blijven 😉
  Dank je wel hiervoor Kris.

  Hartegroet Ans

 • Rudi Genbrugge
  Beantwoorden

  Zijn als een boom, aanlokkelijk vooruitzicht.
  Maar dan wel een boom die kan wandelen:)
  Bedankt Kris!

 • kristel
  Beantwoorden

  bedankt voor de tips! lekkere cake, jaskraag omhoog, stokpaardjes en de boom natuurlijk! groetjes Kristel

 • G. Kerrebijn
  Beantwoorden

  Bedankt Cris
  dit had ik net even nog|

  groet Gerrie

Leave a Comment