Het beoefenen van de oude Chinese bewegingskunsten Tai Chi en Qigong maakt je gevoeliger voor de stroming van energie in je lichaam, maar ook voor de subtiele energie van je omgeving. Kennis van een paar ‘gouden’ acupunctuurpunten kan je helpen om die gevoeligheid wat te vergroten. Dat komt je lichamelijk en geestelijk welbevinden zeker ten goede.

Acupunctuurpunten worden zowel in Tai Chi als in Qigong gebruikt.
Voor mensen die Tai Chi beoefenen als krijgskunst zijn ze een handig middel om de energie van hun tegenstander te beïnvloeden en die dus makkelijker te verslaan, maar ook om aarding en stabiliteit te vergroten.
Voor Qigong-beoefenaars zijn ze een hulpmiddel om Qi (levensenergie) uit de omgeving op te nemen of overtollige hitte of andere energie los te laten en te ventileren. Eigenlijk kan je acupunctuurpunten vergelijken met poorten.

Omgeving

De Qi van het lichaam communiceert dus met de Qi van de omgeving via alle acupunctuurpunten van het lichaam. Die uitwisseling is het grootst bij de ‘zes poorten’: de twee handpalmen, de twee voetzolen, het perineum en de kruin.
In Qigong is die communicatie met de omgeving een belangrijke betrachting omdat de ‘voorhemelse’ energie van de omgeving beschouwd wordt als authentieker en puurder dan de ‘nahemelse’ Qi van het lichaam, die het resultaat is van de transformatie van zuurstof en voedsel.
Het opnemen van die voorhemelse Qi zorgt ervoor dat we minder nahemelse Qi nodig hebben en dus een grotere reserve kunnen opbouwen.

Leven van Qi

Mensen die heel bedreven zijn in het absorberen van die fijnstoffelijke energieën worden dus minder afhankelijk van eten en drinken. Er zijn (niet-geverifieerde) gevallen bekend van mensen die erin slagen om hun lichaamsprocessen uitsluitend te voeden met die omgevingsenergie, zoals Li Qing Yun, de ‘man van 250 jaar’.
Of wat denk je van de Nederlander Brahman Menor, die beweert al vijf jaar nauwelijks te eten en te drinken.

Wat er ook van waar is, met wat aandacht en oefening kom je in ieder geval meer in voeling met je eigen lichaamsenergie en met de energie van de buitenwereld. Dat brengt je niet alleen tot meer ontspanning, het activeert ook het zelfgenezend vermogen van het lichaam, verdiept de ademhaling en verlaagt de bloeddruk.

Een fijne manier om in voeling te komen met de zes poorten is de volgende oefening:

  • Ga op een mooie plek in de natuur staan, in een ontspannen boomhouding. (of blijf gewoon zitten, tijdens het lezen; dat kan ook).
  • Richt je handpalmen naar de aarde. Je armen ontspannen met de handen ongeveer op heuphoogte.
  • Breng je aandacht naar je voetzolen, meer specifiek naar de Borrelende Bronpunten. Beeld je in dat het poorten zijn, deurtjes, of bloemen die openen zodat de energie van de aarde langs die weg in je lichaam kan stromen.
  • Ook het perinuem, tussen anus en geslachtsorganen, is een poort waarlangs de aarde-energie binnenstroomt.
  • En ook de Laogongpunten in het centrum van de handpalmen nemen de kracht van de aarde op.
  • Je kan die energie bij elke inademing binnenlaten en bij elke uitademing naar je buik sturen, waar je ze voor langere tijd kan bewaren.
  • Draai dan je handpalmen naar de hemel en doe dezelfde oefening. Nu stroomt de energie van de hemel door je handen en door het Baihui-punt bovenop je kruin.

Heb je nog andere tips, ervaringen of bedenkingen?
Deel ze hieronder met anderen. Dat helpt iedereen.

Showing 2 comments
  • Inge Van de Velde
    Beantwoorden

    Ik heb gisteren geleerd over de “uterine palace”, een punt dat bij vrouwen ook een poort kan zijn. “Uterine” is in het Nederlands de baarmoeder.
    Om dit punt te vinden, kan je je duimen tegen elkaar plaatsen op de navel. Dan leg je je handen plat op je onderbuik, richting de grond. Laat dan je wijsvingers elkaar raken, zo ontstaat er een grote opening tussen duimen en wijsvingers. Waar de wijsvingers elkaar raken, daar bevindt zich ongeveer het punt voor de “uterinepalace”. (Bovenaan het schaambeen) Ga de diepte in met je vingers. Als je dan een kleine, subtiele massagebeweging maakt richting je hart, bij het inademen, dan opent er zich een fascinerende wereld.

Leave a Comment