Visualisatie en verbeelding worden in Tai Chi en Qigong, maar ook in andere meditatieve disciplines, heel vaak gebruikt. Voor een aantal Qigong-beoefenaars is dat niet zo evident. Ze vinden het zweverig. Ze vrezen dat ze zichzelf van alles wijsmaken. Deze angst om de connectie met de realiteit kwijt te raken is natuurlijk heel terecht. Toch is Qigong heel aardend, geworteld in de realiteit van het bestaan. De kracht van visualisatie draagt hier zelfs toe bij.

Zinsbegoocheling

Toen ik begon met Qigong merkte ik niks van levensenergie, Qi, prana of hoe het ook allemaal genoemd werd. Een paar minuten schudden met de handen gaf me weliswaar een tintelend gevoel, waarvan mijn medestudenten enthousiast zegden dat het Qi was, maar voor mijn kritische geest was dat gewoon een verhoogde doorstroming van bloed waardoor zenuwuiteinden extra geprikkeld werden.

Door veel en aandachtig oefenen en de Qi te visualiseren als licht, of water, of tintelingen, of warmte, of zonlicht, of regen die doorheen het lichaam stroomt, leerde ik vooral dat je jezelf met visualisatie compleet voor de gek houdt. Er stroomt écht geen licht door je kruin. En voor wie er nog aan zou twijfelen: het regent ook nooit doorheen je lichaam.

Gevoel

Wat er door het vele oefenen wel gebeurde, haast onmerkbaar, was dat mijn geest getraind werd in het leren voelen. Nieuwe synapsen of verbindingen van zenuwcellen werden gelegd. Langzaam maar zeker werd verbeelding vervangen door gevoel. Visualisatie werd een hulpmiddel en geen doel op zich meer. Mijn verbeelding, aandacht en intentie hielpen om de Qi in beweging te zetten en doorheen mijn lichaam te sturen.

Verbeelding aan de macht

Visualisatie in Tai Chi en Qigong is niet voor iedereen even gemakkelijk. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Het is niet strikt noodzakelijk om beelden te gebruiken, gewoon de kracht van je intentie, je aandacht verplaatsen van de ene plek in je lichaam naar de andere, zet ook je energie in beweging.
Toch is visualisatie voor vele beoefenaars een heel dankbaar hulpmiddel. Een bekende illustratie van Chunyi Lin, de bezieler van Spring Forest Qigong is het spelletje van de groeiende vinger.

  1. Leg je middelvingers op elkaar. Zorg ervoor dat de huidplooitjes die de aanhechting zijn van beide middelvingers met je handen exact tegenover elkaar liggen. Waarschijnlijk is een van beide vingers iets langer dan de andere.
  2. Kijk nu in de handpalm van de kortste vinger (als je middelvingers allebei even lang zijn, doet het er niet toe welke je kiest).
  3. Beeld je nu in dat die vingers langer wordt. Alle weefsels zetten uit. De vinger ontspant. Er komt ruimte tussen de vingerkootjes. Voel dat de vinger echt een paar millimeter langer wordt. Doe dit iets langer dan 30 seconden, iets korter dan een minuut, met je volledige aandacht.
  4. Meet opnieuw zoals in stap 1.

Het spelletje van de groeiende vinger toont de kracht van je verbeelding. Je visualisatie zorgt voor ontspanning, waardoor spieren langer worden en weefsels uitzetten. Hetzelfde principe is natuurlijk van toepassing op andere plaatsen in je lichaam.
Zo kan je ontspanning brengen naar gespannen lichaamsdelen of organen. Lees zeker het geheim van de innerlijke glimlach voor praktische tips hiervoor.

Echt of niet?

Natuurlijk is het niet omdat je iets voelt dat het ook echt is. Vraag maar aan iemand met fantoompijn hoe onze geest ons kan misleiden. Hoe weet je dan wat waar is en wat niet?

Wel, waarschijnlijk weet je het nooit echt helemaal zeker. Maar doet dat er echt toe, als je groei, verandering en genezing ervaart? Dat zijn immers de echte graadmeters van het effect van Tai Chi en Qigong.
En natuurlijk zijn er de anderen: leraren, medestudenten,… Hoe meer je praat met anderen en dingen herkent, hoe meer je erop gaat vertrouwen om je gevoel te volgen. Voluit.

Daarom: deel je ervaringen hieronder met anderen. Dat helpt iedereen.

Showing 2 comments
  • Nicole Cox
    Beantwoorden

    Kris, ik heb geleerd dat het toch regent in je lichaam. Elk moment doorkruisen fotonen ons lichaam op weg naar het centrum van de aarde, dat geen enkel foton bereikt of nog niet is kunnen waargenomen worden. De zwaartekracht die zijn werk doet. Maar zoals zo veel kan je ze als mens niet zien. Toch is dit wetenschap. Je wordt er alleen nieuwsgierig van… Grts nicole.

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Dag Nicole, bedankt dat je de tijd neemt om even te reageren! Ik heb me ook steeds die vraag gesteld: wat bedoelen Chinese mediterenden met ‘hemelenergie’. En als je dan leest dat fotonen continu uit de kosmos door ons heen stromen, dan komt dat aardig in de buurt he? Aarde-energie is minder eenduidig, maar volgens Yang Jwing-ming gaat het om het magnetisch veld van de aarde. Allemaal inderdaad wetenschappelijk waarneembare fenomenen. Boeiend…

Leave a Comment