Voetballers worden vaak beschouwd als halfgoden, maar ze blijven toch in de eerste plaats mensen, onderhevig aan kwaaltjes, stress en blessures. Het is niet toevallig dat veel voetballers en andere sporters hun heil hebben gezocht bij Tai Chi en Qigong. De Chinese bewegingskunsten hebben hen immers heel wat te bieden.

Song

Song betekent ontspanning. Voor voetballers is ontspanning cruciaal. Hoe meer ontspannen ze zijn, hoe beter ze kunnen focussen om in moeilijke situaties het hoofd koel te houden en het overzicht te behouden.
En laat ontspanning nu een van de kernkwaliteiten zijn van Tai Chi, dat niet voor niets meditatie in beweging wordt genoemd.

Een oeroude techniek om tot die ontspanning te komen is het schudden van het lichaam. Het is een fijne manier om helemaal in je lijf te komen en je te bevrijden van stress.
Dat deze techniek ook voor voetballers van grote waarde kan zijn bewijst de legendarische opwarming van Diego Maradona in 1989, waarvan zelfs de Duitse tegenpartij zei dat ze hun eigen opwarming staakten om naar de man te kijken.

Dat verbaast me overigens helemaal niet: wat Maradona daar doet is geen techniek; het is kunst. Hij speelt, hij ontspant, hij geniet. En hij schudt…

Core

De bekende golfer Tiger Woods leerde als kind Qigong. Volgens zijn coach is dat een van de belangrijkste redenen voor zijn legendarische ‘golf swing’…
Qigong en Tai Chi leren je bewegen als één geheel. In de oude klassieke Tai Chi-teksten staat: ‘Als één deel van het lichaam beweegt, beweegt het geheel’.

De oude Chinese bewegingskunsten leren je immers om je hele lichaam te verbinden met de core, je kernspieren. Dat zijn de dieperliggende rug-, buik-, bil- en heupspieren. Ze vormen het fundament van het lichaam. Stevige core spieren of een goede core stability zorgen ervoor dat je je beste krachten gebruikt, waardoor je je hulpspieren rust kan gunnen. Zo verbruik je minder energie en kan je bewegen en sporten met minder kans op blessures.

Blessures

Voetballers, zoals de meeste traditionele sporters, zijn sterk gericht op het verleggen van hun grenzen. Ze willen in zekere zin de natuur te slim af zijn. Dat doen ze door stevige cardio-training, weerstands-, kracht- en lenigheidsoefeningen. Dat is heftig, maar het is een prijs die veel voetballers (en hun managers) graag betalen om steeds beter te worden, zelfs als het betekent dat ze last hebben van beschadigde gewrichten, disfunctie van organen en misschien wel een turbulent emotioneel leven.

Fritz Schmidt, de voormalige Zwitserse coach van het Nieuw-Zeelandse nationale elftal werd na zijn voetbalcarrière een fervent Tai Chi-beoefenaar.
‘Voor Tai Chi-beoefenaars’, zegt Schmidt, ‘is gezondheid een holistische staat van zijn, waarbij de geest helder en evenwichtig is en het lichaam vrij is van emotionele blokkades waardoor je een algeheel welbevinden ervaart. Door de trage bewegingen verbeter je je lichaamsbewustzijn, waardoor ook je ademhaling en je reflexen verbeteren. Je gaat rechter staan en lopen, je lichaam wordt meer symmetrisch. Hierdoor worden musculaire onevenwichten gebalanceerd, iets waar veel voetballers last van hebben door jarenlange intensieve en eenzijdige training.’

Niet alleen voetballers hebben trouwens baat bij Tai Chi. Ook de Amerikaanse basketbalspeler Robert Parish is een fervent beoefenaar. Hij speelde basket tot hij 39 was, wat in die wereld uitzonderlijk lang is. Parish gelooft dat de Chinese bewegingskunsten zijn sportcarrière met vele jaren verlengd hebben. Naar aanleiding van zijn succes gingen trouwens ook andere Celtics spelers Tai Chi beoefenen.

Krijgskunst

De alom geprezen Belgische expert in interne krijgskunsten Jean-Jacques Hansen beweert dat Lionel Messi bedreven is in de interne krijgskunsten. Misschien niet bewust, maar wel van nature. Hij doet dingen waar martiale Tai Chi-beoefenaars jaren op trainen, nl. de tegenstander letterlijk op het verkeerde been zetten door slimme, onverwachte interne bewegingen.

Voetbal is krijgskunst. Ik sta altijd versteld van de individuele duels, of van het wringen, trekken en duwen in het strafschopgebied wanneer er een hoekschop getrapt wordt.
Het aanleren van een stevige, ontspannen boomhouding kan wonderen doen. Staan als een berg en bewegen als water… Het maakt je rotsvast en tegelijkertijd zo vloeibaar dat je in elk strafschopgebied van het leven overeind kan blijven. Denk maar aan concerten, festivals, drukke treinstations of gewoon bij de supermarkt…

Hou je ook van voetbal en Tai Chi? Deel je ervaring hieronder; zo leren we van elkaar!

Showing 2 comments
  • Dirk
    Beantwoorden

    Ik vind de timing om je artikel te plaatsen wel heel bijzonder. Zal ik de link doorsturen naar Roberto Martinez en Kevin De Bruyne? Ik denk dat ze het kunnen gebruiken 🙂

Leave a Comment