Iedereen heeft al wel eens in een drukke menigte gestaan: het station, de markt, een zomerfestival, … Er zijn veel verschillende manieren van staan. Ze kunnen een wereld van verschil uitmaken en je bovendien iets bijbrengen over relaties.

Rechtstaan in een drukke mensenmassa, waar het risico bestaat dat er iemand per ongeluk tegen je aantikt, is een van de beste Tai Chi-oefeningen die er bestaan. De constante druk van de anderen nodigt je uit om je houding aan te passen: stevig, verbonden en ontspannen. Deze manier van staan zegt iets over hoe je in de wereld staat en bij uitbreiding hoe je omgaat met relaties.

Yin

Sommige mensen maken het iedereen zo veel mogelijk naar de zin. Als iemand in de massa wil voorkruipen of passeren, maken ze zich zo klein en flexibel mogelijk, om de ander niet te hinderen. Dat is waarschijnlijk prettig voor de passanten, maar zelf worden deze mensen al snel van hun plek gedrumd of onder de voet gelopen. Je zou dat de yin-houding kunnen noemen.

Yang

Andere mensen laten zich niet doen. Ze zetten zich schrap. Ze wijken niet voor gelijk welke weerstand. Als iemand hen aanraakt, maken ze zich zo hard mogelijk, om geen centimeter toe te geven. Niet zo fijn voor de omstaanders, maar ze houden wel voet bij stuk. Het is de yang-houding.

Tai Chi

Zoals je misschien weet, is Tai Chi niets anders dan het subtiele evenwicht tussen Yin en Yang. Dat evenwicht is uiteraard merkbaar in de houding van een Tai Chi-beoefenaar. Die staat met de voeten stevig geworteld in de aarde, zwaar en ontspannen, bijna versmolten met de grond. Tegelijkertijd is er een lichtheid, een reiken naar de hemel, een flexibiliteit, een meegaandheid. In oude geschriften wordt dit beschreven als ‘stevig als een rots en soepel als water’.

Relaties

Volgens PRH, een Vlaams vormingsinstituut voor persoonlijke groei en relaties, beleef je ook in relaties een soortgelijk evenwicht, nl. tussen authenticiteit en aanpassing.
Authenticiteit is jezelf zijn, je eigen weg gaan, doen wat echt belangrijk voor je is. Je zou het kunnen zien als het staan met je wortels in de grond, stevig op jouw plek, daar waar het op dit moment voor jou goed voelt.
Aanpassing is meegaan met de behoeften en verwachtingen van anderen, hen ter wille zijn, iets voor hen doen. Het is de beweeglijkheid van je bovenlichaam, om anderen niet te bruuskeren, om hen in een drukke menigte hun weg te kunnen gunnen.

Evenwicht

Als deze twee krachten enigszins in evenwicht zijn, kan je jezelf zijn en toch de mensen om je heen terwille zijn. Je kan je eigen weg gaan en die af en toe aanpassen aan anderen die je op die weg tegenkomt. Je kan soepel meebewegen met anderen zonder je wortels te verliezen.
Als iedereen dit min of meer doet, zijn we als een rietveld, waar elke rietstengel stevig verankerd staat in de aarde en toch soepel mee wiegt met het geheel, in evenwicht, in harmonie.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 5 comments
  • Christophe
    Beantwoorden

    Bedankt voor je artikel, Kris! Je metafoor ‘stevig als een rots en soepel als water’ deed me denken aan de spel-therapeutische methode van ‘Rots en water’. Rots staat voor eigen grenzen aan kunnen geven, zelfstandig beslissingen kunnen nemen, een eigen weg kunnen gaan. Water staat voor communicatie, kunnen luisteren, samen naar oplossingen kunnen zoeken, en de grenzen van anderen te respecteren.
    Balans is de uitdaging – dat rietveld een mooie doelstelling!

  • Gee Cammaert
    Beantwoorden

    Dat evenwicht tussen yin en yang is zo moeilijk in leven te houden… Het doet dan ook zo goed daar regelmatig aan herinnerd te worden!

  • Francine Capron
    Beantwoorden

    Ja , deze is iets als een heel moeilijk leerstof voor mij ! Mooi , en al goed dat ik geen examen moet doen . Ik begrijp het met mijn verstaan , maar in praktijd is het een andere koek he . Het voelt pijn aan , heel pijn , maar tai-Chi is mijn beste leraar en kan ik langzaam naar zeker van binnen voelen en zo van buiten zijn . Dank je wel voor deze blog , het doe iets met me .

Leave a Comment