Tai Chi en Qigong alleen zullen het klimaat niet redden, zoveel is duidelijk. Maar de inzichten uit deze oude, Oosterse bewegingskunsten kunnen wel bijdragen tot een groter bewustzijn van de problematiek. Misschien kunnen ze hier en daar zelfs wat oplossingen aanreiken.
De meeste mensen die voor het eerst in contact komen met Tai Chi en Qigong worden getroffen door de rust, vloeiendheid, eenvoud, evenwicht en verbondenheid die ervan uit gaan.
In deze tijden waarin geen rechtgeaard mens meer twijfelt dat het klimaat opwarmt, zijn dat stuk voor stuk kwaliteiten die de moeite waard zijn om even onder de loep te nemen.
Rust
De innerlijke rust die je krijgt door Tai Chi en Qigong te beoefenen biedt een schat aan voordelen die we in deze hectische wereld erg nodig hebben. Het leven van vandaag is erg druk, snel en gespannen. Tai Chi en Qigong helpen je om te vertragen.
Voor veel studenten van Rust in Beweging is dat het meest helende aspect van Tai Chi. Het biedt hen de innerlijke rust die nodig is om te kunnen herbronnen, loslaten, de balans herstellen. Het zelfgenezend vermogen krijgt zo alle kansen.
Terugkeren naar die rustige, vredevolle staat van zijn is misschien wel een noodzakelijke voorwaarde om het klimaat te redden van oververhitting.
Vloeiend
Tai Chi is meegaan met de flow, niet tegen de stroom van het leven inzwemmen. Zo ontstaan er geen conflicten, is er geen wrijving. Een mooie illustratie hiervan vind je in Tuishou (pushing hands), de partnervariant van Tai Chi. Als er agressie naar je toekomt, ga je er niet lijnrecht tegenin, ook al is dat misschien je eerste, spontane reactie. Je gaat ontspannen mee. Je verwelkomt de agressie als het ware. Dan laat je de inkomende kracht lichtjes van haar koers afwijken, zodat ze zichzelf uit balans duwt. De naam van deze techniek is ‘een ons gebruiken om 1000 kilo omver te duwen’.
Door mee te gaan met de stroom vermijd je wrijving en conflict. Wrijving geeft immers hitte en hitte warmt op, of het nu gaat om klimaat of om menselijke emoties…
Eenvoud
Een van de belangrijkste principes van het Taoïsme is Pu 樸 of het Onbewerkte Blok. Pu betekent letterlijk ‘natuurlijk, eenvoudig, gewoon, eerlijk’. Je spreekt het net zo uit als in Winnie de Poeh, iets waar Benjamin Hoff, de schrijver van de Tao van Poeh natuurlijk erg blij mee is. Hij schrijft: “De kern van het principe van het Onbewerkte Blok is dat de dingen in hun oorspronkelijke eenvoud hun eigen natuurlijke kracht bevatten, een kracht die gemakkelijk verspild wordt en verloren gaat wanneer die eenvoud verandert.”
In Tai Chi wordt Pu belichaamd door de moeiteloosheid van de bewegingen, de ongecompliceerdheid. Dat het klimaat gebaat is met een grote dosis Pu behoeft geen verdere uitleg.
Evenwicht
De Taiji Tu, beter bekend als het yin-yangsymbool, is letterlijk de ‘afbeelding van de Tai Chi’.
Dat Tai Chi en Qigong je gevoel voor evenwicht en coördinatie vergroten, is intussen bekend. Hier kan je lezen hoe Tai Chi en Qigong je coördinatie blijvend kunnen verbeteren.
Maar deze oude kunsten bevorderen ook het evenwicht en de harmonie tussen lichaam en geest, tussen mensen onderling en tussen ons en de natuur. Met een klimaat dat onderhevig is aan steeds meer excessen, wordt deze zienswijze elke dag aantrekkelijker.
Verbondenheid
Tai Chi, Qigong of een wandeling in de natuur hebben hetzelfde effect op je welbevinden. John P Milton, Qigongleraar en mede-oprichter van de internationale organisatie Friends of the Earth verwoordt het zo: “Dat effect is dat je de diepe en authentieke verbinding gaat herstellen met je eigen essentie, met dat fantastische mysterie van het leven dat ons omringt. De uiterlijke natuur opent een diepe verbinding met de innerlijke natuur, de wereld van percepties, gewaarwordingen, onze emoties en gedachten, zeg maar je eigen, ware natuur.”
Wellicht zorgt een verhoogde openheid op onze ware natuur, door Tai Chi, Qigong of een natuurwandeling, ook voor een groter respect voor de ons omringende natuur en voor een groter bewustzijn van wat er zoal misgaat met het klimaat.
Heb je opmerkingen, ideeën of commentaar? Deel alles hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!
- Waarom spontane Qigong altijd juist isEen vaak gehoorde vraag van Qigong-beoefenaars is of je Qigong ook fout kan doen en of dat schadelijk kan zijn. Het [...]Read more
- Hoe Tai Chi en Qigong je coördinatie blijvend kunnen verbeterenVeel mensen hebben moeite met coördinatie en evenwicht. Het is een lastig en vaak complex probleem, dat zeker voor [...]Read more
- 5 tips voor de luie Tai Chi-beoefenaar‘Tai Chi is de ideale sport voor luie mensen’, wordt wel eens lacherig gezegd. De grap verwijst [...]Read more
Reeds vele delen gekopieerd om zo ze te kunnen herlezen. Dus een boekje met de voornaamste zou ideaal zijn.
Steeds iets om over ne te denken en soms iets om te oefenen.
De innerlijke glimlach is ene, niet gemakkelijk maar het doet deugd als het reeds een beetje lukt
Dank je
Dankjewel voor je reactie, Mylène. Ik wens je veel oefenplezier!
Een mooie holistische benadering van de alledaagse realiteit! Of hoe de nood aan ongewoon gewone ervaringen veel zegt over onze tijd en de mensheid. Dankjewel, Kris! Ik kijk uit naar het e-book, Ann
Ik geniet van al je artikels. Ze zijn zinvol, leerrijk en boeiend. Waarom bundel je ze niet tot een groot geheel?Ik denk dat veel leerlingen ervan zouden genieten.
Dag Mia
Dankjewel voor het compliment. Vlak voor de zomermaanden krijgen alle studenten een e-book met de vaakst gelezen artikels van deze blog. Nog even geduld dus! Groetjes, Kris