Miljoenen mensen over heel de wereld hebben last van diabetes. Tai Chi en Qigong kunnen met hun zachte, heilzame en meditatieve bewegingen een welkome aanvulling zijn op de behandeling van deze lastige aandoening.

In 2020 werden volgens de cijfers van het IMA ongeveer 745.000 Belgen behandeld voor suikerziekte of diabetes. Naar schatting komen hier nog een paar honderdduizend mensen bij die de ziekte hebben zonder het te weten.

Bij diabetes maakt het lichaam te weinig insuline aan (type 1) of is het minder gevoelig geworden voor de bestaande insuline (type 2). Hierdoor is er te veel suiker in het bloed aanwezig, met allerlei klachten en complicaties als gevolg: veel plassen, veel drinken, misselijkheid, blaas- en nierproblemen enz…

Bewegen

Gezond leven is voor iedereen een aanrader, maar zeker voor diabetici is het cruciaal. Gezond eten en drinken, niet roken en uiteraard voldoende lichaamsbeweging.
Voor veel mensen is gezonde beweging echter niet vanzelfsprekend. Ze hebben er weinig plezier in of het kost hen gewoonweg te veel kostbare en zeldzame tijd.

Tai Chi en Qigong zijn niet alleen leuk en goed; het zijn ook bij uitstek verbindende sporten. Samen meditatief bewegen versterkt de groepsvorming. Dat stimuleert op zijn beurt de zin om samen te sporten. Een mooie vorm van positieve bekrachtiging dus.
Tai Chi en Qigong zijn ook heel laagdrempelig; je kan makkelijk in je eentje sporten, of online. Je hebt er niks voor nodig, enkel je eigen lichaam. Je doet het waar en wanneer je wil, op elk uur van de dag.

Complicaties

Ongevoeligheid van de perifere zenuwen, hartaandoeningen, oogproblemen, beroertes,… De complicaties van diabetes zijn geen lachertje. Dat Tai Chi gunstige effecten heeft op je hart-longfunctie, op spierkracht, bloedsomloop en verminderde spanning en angst, is uitvoerig beschreven in heel wat wetenschappelijke publicaties.

Bovendien leggen Tai Chi en Qigong sterk de nadruk op evenwicht, het versterken van de kernspieren en diepe stabilisatoren, maar zeker ook op het ontwikkelen van een meditatieve vorm van aandacht en proprioceptie of lichaamsgevoel. Vooral dat laatste is een zegen voor mensen met diabetes, omdat ongevoeligheid van de perifere zenuwen -met wondjes aan handen en voeten als gevolg- een pijnlijke en lastige complicatie zijn.

De kracht van Qi

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is diabetes meestal een tekort aan vocht en essentie (yin) van de long-, milt- en niermeridianen. Chinese artsen zullen zich dus in hun aanpak van diabetes vooral focussen op het voeden van de yin-energie in die meridianen.

Met de zachte en langzame bewegingen van Tai Chi, maar zeker ook van Qigong, kan je heel gericht je meridianen versterken. De ritmische beweging van spieren en gewrichten pompt de Qi door het hele lichaam. Via ademhalings- en visualisatieoefeningen kan je bovendien die Qi bewust naar bepaalde organen brengen, om er de yin-energie te versterken.

Dat maakt deze zoete sporten niet alleen heerlijk om te doen, ze geven je ook voeding tot in de diepste vezels van je lichaam.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Leave a Comment