Herfst? Welke herfst? En toch wordt het stilaan frisser en zijn er al veel verkoudheden en keelontstekingen. De herfst is dan ook de ideale periode om je longen in de watten te leggen.

Ik hou van de Chinese kijk op de dingen. Wij Westerlingen zijn vaak heel bedreven in analyse, deductie en logisch denken. Daar houden we een fantastische, levensreddende exacte wetenschap aan over. Oosterse wetenschappen en filosofieën gaan eerder voor synthese en associatie. Samenbrengen. Verbanden zoeken. En dat geeft soms andere, maar verbazende inzichten. Dat die inzichten soms wat onlogisch lijken, neem ik er met veel plezier bij.

Metaal

Volgens de Chinese leer van de Vijf Elementen is de herfst de periode van het element Metaal, een periode van zuiveren, elimineren en hervormen. Metaal wordt geassocieerd met de longen en de dikke darm, de neus en de huid, een dalende, naar binnen gerichte energie, de kleur wit (van de eerste vorst) en natuurlijk de herfst.

Herfst

De herfst verbindt de uitbundigheid van de zomer met de ingetogenheid van de winter. De zomerpiek van de actieve, naar buiten gerichte Yang-energie begint nu Yin te worden. Het is een seizoen van loslaten: blaadjes, vruchten en zomervacht. Alles wordt passiever en richt zich naar binnen. Dieren gaan hamsteren, sappen trekken zich terug, mensen komen tot inkeer.

Longen

De longen halen verse adem binnen en zijn in de Chinese geneeskunde verantwoordelijk voor het zuiveren en elimineren van vloeistoffen. Ze laten die vloeistoffen dalen naar nieren en blaas.
De longen zijn ook verantwoordelijk voor de weiqi, de beschermende energie die je beschermt tegen kou, vocht, maar ook bacterieën en virussen. Het zal je niet verwonderen dat juist in de herfst, wanneer ook de longenergie zich meer naar binnen richt, je immuunsysteem wat extra zorg kan gebruiken.

Oefening

De Daoïstische versterkende en regulerende oefening voor de longen is een heerlijke manier om je longenergie te versterken en in balans te brengen. Doe ze liefst ‘s ochtends voor het ontbijt. En neem zeker de tijd om na de oefening even te voelen wat het effect is op je longen en op je hele lichaam.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 9 comments
 • Marie Louise
  Beantwoorden

  Dag Evy, gewoon volhouden het helpt. In jezelf geloven en het universum. 30 april 2015 is mijn linkerlong volledig verwijderd, ik had longkanker. Preventieve chemo gehad, dus ik kom van héél ver. Niet opgeven.

 • Catherine
  Beantwoorden

  Super tip !
  Dank je wel

 • Ann Tilman
  Beantwoorden

  Eénvoudig en krachtig, zo ook jouw boodschap en voorbeeld. Dankjewel, Kris.

 • Ansy
  Beantwoorden

  Al is een oefening geprobeert voor de eerste keer , ik ga er proberen een korte ochtendroutine van te maken

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dat is heel fijn, Ansy. Regelmatig (en op dezelfde plek) oefenen vergroot niet alleen het effect van de bewegingen, maar ook het plezier dat je eraan beleeft! Veel succes ermee!

 • Logiest Danielle
  Beantwoorden

  Interessant voor de volgende les! Tot morgen! Danielle

  • Evy Meuris
   Beantwoorden

   misschien goed maar dan moeten je longen nog functioneren zoals het moet en dat is niet het geval ! Evy Meuris

Leave a Comment