Een van de beste technieken om Tai Chi, Qigong of andere oosterse bewegingskunsten te leren is je aandacht focussen op één aspect ervan. Eens je dat aspect onder de knie hebt, richt je je aandacht op een ander aspect. Je zal versteld staan van de verdieping van deze tienduizend vormen.

Tienduizend is een vaak gebruikt getal in China. In de meeste contexten is het symbolisch bedoeld. Denk bv. aan ‘wan wu’, de tienduizend dingen, wat gewoon ‘alles’ betekent. Tienduizend betekent eigenlijk ‘oneindig veel’. En inderdaad, er zijn oneindig veel manieren om Tai Chi te doen. Dat komt omdat er wel ’tienduizend’ oefenprincipes zijn waar je je aandacht op kan vestigen. Hieronder vind je er tien, maar ietwat geoefende beoefenaars kunnen er vast nog veel meer bedenken.

Oefen ze met een Tai Chi of Qigong-vorm die je goed kent, een waarover je niet meer al te veel moet nadenken. Zo kan al je aandacht voluit gaan naar de beleving van het principe dat je inoefent.
Zodra je merkt dat dat principe vertrouwd aanvoelt, kan je ervoor kiezen om een ander te verkennen.

Veel plezier ermee!

1. de snelle vorm

Doe de vorm die je kent, maar dubbel zo snel. De uitdaging is om in de ontspanning te blijven.

2. de extreem trage vorm

Hier is de uitdaging eerder om ontspannen te blijven ademen, maar ook om niet te versnellen tijdens de moeilijkere en instabiele bewegingen.

3. de lage vorm

ga wat dieper door je benen dan je gewend bent. Deze vorm is vooral bedoeld als extra training voor het onderlichaam. Zes goede redenen om deze vorm te beoefenen vind je hier.

4. de vorm van hemel en aarde

Sta als een boom, stevig geworteld in de aarde. Voel de verbinding met de aardekracht. Voel ook hoe je kruin reikt naar de hemel waardoor je je opent voor de hemelkracht. Tracht de hele tijd van beide krachten tegelijk bewust te zijn.

5. de ademvorm

Neem je voor om je volle aandacht te geven aan de ademhaling. Doe je vorm op je eigen natuurlijke ademhalingsritme.

6. de weerstandsvorm

Beeld je in dat je beweegt onder water. Het water biedt weerstand. Je moet dus moeite doen om in beweging te blijven. Zo gebruik je je beste krachten. Als alternatief kan je je voorstellen dat de lucht heel zwaar is.

7. de ruime vorm

Beeld je in dat er ruimte is tussen je gewrichten, alsof de wind er doorheen kan waaien. geniet van de openheid en de ontspanning die dat geeft.

8. de kosmische vorm

Laat je bewustzijn uitdijen. Word je bewust van de hele kamer, het hele gebouw, de hele straat, de stad, het land, de aarde en de kosmos. Doe de vorm vanuit deze verruimde aanwezigheid.

9. de versteende vorm

Doe de hele vorm in je verbeelding, zonder te bewegen. Let op: je ademhaling beweegt wel. Merk ook op hoe er subtiele interne bewegingen ontstaan in je lichaam.

10. de vrije vorm

Gebruik alle principes die je kent, maar doe voor een keer geen vorm. Als je elementen of hele bewegingen uitvoert die je kent, observeer dat dan en aanvaard het, maar zoek het niet bewust op. Tracht een niet-bestaande Qigong- of Tai Chi-stijl uit te voeren.

En deel je eigen ontdekkingen hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Comments
  • Marie-jose Verlinden
    Beantwoorden

    Altijd weer als herboren na de oefening.

Leave a Comment