Dat Tai Chi en Qigong oorlog uit de wereld zouden kunnen helpen is jammer genoeg naïef en zelfs bijna beledigend voor de slachtoffers. En toch hebben deze oude bewegingskunsten net in tijden van oorlog iets onmisbaars te bieden.

De edele kunst van Qigong, en bij uitbreiding ook Tai Chi, gaat ervan uit dat turbulente gebeurtenissen ons uitnodigen om ons extra te verbinden met onze innerlijke rust.

Tai Chi

Tai Chi is een oude Chinese krijgskunst die zich baseert op de leer van yin en yang. Wanneer je geconfronteerd wordt met een yange gebeurtenis zoals een aanval, ga je niet in de (eveneens yange) tegenaanval. In plaats daarvan word je zo yin mogelijk, om het evenwicht te herstellen, om de aanval te neutraliseren, om de harmonie tussen beide polen te herstellen.
Externe yange gebeurtenissen, waarvan oorlog een extreem voorbeeld is, dwingen ons dus tot een yinne houding: tegengesteld maar aanvullend. De aandacht naar binnen keren, naar onze kern, naar het beste van onszelf. Dat is geen escapisme, maar een bewuste, zinvolle en noodzakelijke houding, die misschien wel meer effect heeft dan we op het eerste zicht zouden denken.

Qigong

Nei Yang Gong, een boeddhistisch geïnspireerde vorm van Qigong, onderscheidt in deze introspectieve, yinne houding twee stromen die steeds aanwezig zijn. Je raadt het al: een yin en een yang deel.
Het yange deel is liefde, onvoorwaardelijke liefde. Het is de exuberante kracht van de zon, het vuur en het hart. De beweging is horizontaal: een warme stroom die het lichaam opent waardoor blokkades worden bevrijd.
Het yinne deel is innerlijke vrede en stilte, zoals de diepste kern van de lotusbloem of de diepte van de blauwe oceaan. De beweging is verticaal, verbonden met hemel en aarde en met de onderste dantian.

Gong

Hoe meer je die twee grondhoudingen cultiveert (de Gong van Qigong betekent trouwens niets anders dan cultiveren), hoe meer effect de Qigongbewegingen hebben. Dat komt uiteraard je algehele gezondheid ten goede, maar bovenal zijn het aanstekelijke grondhoudingen, die de mensen om je heen positief kunnen beïnvloeden.
En zo ga je actief in tegen oorlog, met de middelen die je altijd bij de hand hebt: jezelf. De wrede, krankzinnige en mensonterende energie van oorlog wordt gecounterd door liefde en vrede, horizontaal en verticaal, hart en dantian, vuur en water.

Actie

Natuurlijk hoeft een yinne, innerlijke houding geen alternatief te zijn voor daadwerkelijke actie. Maar actie die vanuit deze houding ontstaat zal bezield zijn, niet louter compulsief of reactief.
Om de daad bij het woord te voegen kan je een workshop Nei Yang Gong volgen op zondag 8 mei. De volledige opbrengst van die dag gaat naar de activiteiten van Dokters van de Wereld in Ukraïne. Inschrijven kan via deze pagina.
We kunnen die dag samen onze innerlijke houding versterken en tegelijk iets betekenen voor mensen die het moeilijk hebben. Yin en yang dus, of wat dacht je? 🙂

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 7 comments
 • Johan Van de Putte
  Beantwoorden

  Nog een tekst die ik bij jouw gedachten voel passen, Kris: https://mahakarunachan.nl/moge-de-liefde-leven-en-onze-tijd-omhelzen/

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dankjewel Johan voor deze mooie tekst. Wat me raakt is de eenheid in verscheidenheid. Eenheid van verschillende tradities, en natuurlijk ook eenheid van alles wat er is…

 • Johan Van de Putte
  Beantwoorden

  Heel inspirerend om te lezen, Kris. Ik ga dadelijk een beetje extra vriendelijk mediteren.

 • Frie
  Beantwoorden

  Kris, ik hoop zó, dat we zo elk een klein steentje en samen een rotsblok kunnen verleggen in de goede richting.
  In liefde en vrede een stapje verder!

 • Cine Capron
  Beantwoorden

  Beste Kris , dank je wel voor deze hartverwarmende universeel nieuws. Ja, het voelt zo ; deze turbulentie nodig uit om extra verbinding met innerlijke rust om zo naar de horizon te kijken en te bezegel door hemel en aarde . Cine .

Leave a Comment