Niemand weet wie voor het eerst op het idee kwam om muziek te gebruiken bij het beoefenen van Tai Chi en Qigong. Waarschijnlijk is het een eerder recent fenomeen. De meningen over het belang van muziek zijn alleszins verdeeld: voor sommigen is het een must, voor anderen ronduit storend.

Stilte

Zowat alle Tai Chi- en Qigongvormen starten met de Wuji-houding. Wuji is de Leegte, met als symbool de lege cirkel. Het is het onuitspreekbare, het ondeelbare, datgene dat alle tegenstellingen overstijgt. Het is dan ook evident dat de meest gehoorde instructie bij deze houding is: ‘Maak je geest leeg’. Wuji is op zoek gaan naar de stilte in jezelf, aanwezig zijn, zonder verder al te veel te doen.
Voor velen dus ook liefst zonder muziek…

Muziek

Muziek staat inderdaad haaks op stilte. Toch kan zorgvuldig uitgekozen achtergrondmuziek zinvol zijn om innerlijke stilte te cultiveren. Er is immers altijd wel iets te horen is in onze omgeving, of het nu vogels zijn of verkeer, je eigen ademhaling of het ruisen van de zee. Een streepje muziek is dan gewoon een van de vele geluiden.
Bovendien heeft muziek voor veel mensen een ontspannend effect, waardoor je je gehechtheid aan storende (en luidruchtige) gedachten kan loslaten.

Soorten muziek

Als je kiest voor muziek, dan stelt zich natuurlijk de vraag: welke muziek? Ik ken iemand die het liefst Tai Chi doet met jazz. Iemand anders zelfs met heavy metal… Over smaken valt niet te twisten; je muziekkeuze is heel persoonlijk.
De meeste mensen zijn het er echter over eens dat ‘goede’ muziek voor Tai Chi en Qigong een aantal eigenschappen heeft:

instrumentaal

Tekst en zang brengt je al snel naar je verstand en leidt je aandacht dus af van waar je mee bezig wil zijn, en dat is je lichaam, de Qi, de beweging.

repetitief

De muziek die in de Qigongkliniek in Beidaihe standaard gebruikt wordt bij het beoefenen van de Qigongvormen is wel gezongen, maar is niets anders dan een oud Chinees gedicht dat keer op keer herhaald wordt als een mantra. Dat brengt je in een soort hypnotische toestand, waardoor je steeds meer in de ‘qigong-modus’ komt.

zonder tempowisselingen

Tempowisselingen brengen een zekere verwarring met zich mee. Vanuit artistiek oogpunt kan dat heel mooi zijn, maar het onderbreekt de harmonische flow van je Tai Chi-bewegingen. Anderzijds zijn tempowisselingen een goede oefening om je gevoeligheid voor verandering te vergroten. Zo leer je steeds weer aanpassen aan een veranderende omgeving, zonder je innerlijke kracht geweld aan te doen.

niet al te ritmisch

Tai Chi en Qigong zijn geen dans. Al te ritmische muziek kan je uit de gelijkmatige rust halen die zo eigen is aan deze oude Chinese sporten. Je laat je dan drijven door de muziek, in plaats van geaard te blijven, trouw aan je centrum.

mooi

Dit is bij uitstek de meest betwistbare eigenschap van goede Tai Chi-muziek, maar misschien wel de belangrijkste. Mooie muziek motiveert je om te oefenen, brengt je vaak ook in je kracht en helpt om nog meer te genieten van de deugddoende bewegingen.

Zoek je inspiratie? Bekijk dan zeker onze selectie van Tai Chi- en Qigongmuziek op het Spotify-kanaal van Rust in Beweging.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 6 comments
  • Francine Capron
    Beantwoorden

    Ik hou heel erg van stilte, de paradox is:
    met muziek voor Tai Chi voel ik de krijger in mij; ontmoeten, afbuigen, destabiliseren, bergen duwen, loslaten en verder gaan.
    Qigong met muziek, door torsies en lichaamsbeweging voel ik me een Godin, iets in creatie, ik noem het Energie.
    Als ik alleen ben thuis, in het park, aan zee of in het bos verkies ik geen muziek, gewoon wat de natuur me geeft is genoeg.

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Ja, Francine, je benoemt iets essentieels: muziek verhoogt om een of andere reden het inlevingsvermogen. Ook met de prachtige visualisaties van Nei Yang Gong is muziek een mooi hulpmiddel. Dankjewel voor je bijdrage!

  • Jeanne
    Beantwoorden

    Voor mij is mooie muziek een pluspunt, zowel voor de beweging als de rust in mijn hoofd. Oefen thuis altijd met muziek !

  • Danielle Logiest
    Beantwoorden

    Voor mij is muziek een must, maar ook het bruisen van de zee kan voldoende zijn!
    De pure stilte ervaar ik als een beleving, maar kan mij ook onrustig maken… confrontatie met mezelf?
    Ook ik denk, wij leven in teveel lawaai..

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Inderdaad, Danielle, onze ogen kunnen we nog sluiten, maar onze oren niet. Ik denk dat de constante geluidsstroom een bron is van veel stress, zeker bij stadsbewoners…

Leave a Comment