Dit jaar valt Chinees nieuwjaar op zaterdag 25 januari. Het nieuwe jaar duurt tot 11 februari 2021. Volgens de Chinese astrologie wordt dit het jaar van de Rat.

Chinezen berekenen hun feestdagen niet volgens onze Gregoriaanse kalender, maar volgens de veel oudere maan-kalender. Volgens die kalender begint de maand bij nieuwe maan en het jaar op de tweede (soms de derde) nieuwe maan na de winterzonnewende. Die tweede nieuwe maan valt dit jaar op 25 januari: Chinees nieuwjaar!

Jaar van de Rat

Het jaar van het Varken loopt ten einde en het jaar van de Rat gaat van start. Terwijl onze dierenriem één sterrenbeeld per maand heeft, hebben de Chinezen er een per jaar. Om de 12 jaar herhaalt deze cyclus zich. Twaalf jaar (eigenlijk 11,86) is de tijd die de planeet Jupiter nodig heeft om zijn kosmische ronde te doen.
De Rat (of de Muis) is het sterrenbeeld van mensen geboren in 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008 en natuurlijk 2020. (Let wel: het Chinees nieuwjaar begint steeds in februari of in maart!). Om de 12 jaar krijgt het sterrenbeeld een ander element: Metaal, Water, Hout, Vuur en Aarde wisselen elkaar af. Nu is het de beurt aan de Metaal-Rat.

Respect

Ratten en muizen hebben niet zo’n beste reputatie in het Westen. In de Middeleeuwen waren ze berucht als dragers van met builenpest besmette vlooien en ook vandaag nog brengen ze vaak, direct of indirect, ziektes over op de mens.
In China krijgen ratten een pak meer respect. Van oudsher geloofden Chinezen dat ratten en muizen het huis beschermden tegen ongewenste bezoekers. Vooral de aanwezigheid van een vette rat wordt met grote blijdschap onthaald, want de geldrat bezoekt alleen een huis waar overvloed heerst…

Slim en charmant

Het is dus een eer om in het jaar van de rat geboren te worden. En terecht. Ratten zijn heel sociale dieren. Mensen die (tamme) ratten houden als huisdier, weten dat de diertjes vereenzamen als ze geen contact hebben met soortgenoten.
Ze zijn bovendien inventief, creatief en ongelofelijk slim. De Antwerpse organisatie Apopo schakelt met veel succes ratten in om in een aantal Afrikaanse landen tuberculose op te sporen en landmijnen te detecteren.
Maar wat je ook leest over het sterrenbeeld Rat, het woord charme komt het vaakst terug. Ratten zijn soepel en prettig in de omgang. Ze hebben flair en krijgen dingen gedaan.

Een nieuw begin

Volgens een oude Chinese legende bracht de Jade Keizer orde in de dierenriem. Hij riep daarvoor alle dieren bij zich en onderwierp ze aan allerlei proeven. De kat, die graag op onregelmatige uren een dutje deed, vroeg aan de rat om haar op tijd te wekken. De sluwe rat deed dat niet, omdat ze wist dat de kat met haar schoonheid het hart van de Jade Keizer zou winnen. Sinds dat verraad is het nooit meer goed gekomen tussen katten en ratten…
Uiteindelijk won de rat de wedstrijd, door fluit te spelen op de rug van de os. De os kreeg trouwens de tweede prijs, omdat hij zo behulpzaam was geweest.

We starten dus met een gloednieuwe cyclus van de dierenriem. Dat maakt dat dit jaar van de Rat gezien wordt als een goed jaar om te starten met nieuwe initiatieven. Diep verborgen, in het hart der dingen, wordt een aanzet gemaakt tot verandering. Het wordt dus een tijd van intensieve creatieve activiteit, een tijd waarin misschien een voorzichtig besef komt dat er duizenden nieuwe oplossingen bestaan voor bestaande problemen.

Wat er ook waar van is, ik wens je een heel gelukkig en vernieuwend jaar van de Rat!

Deel je ervaring, commentaar en ideeën hieronder met anderen!

Showing 2 comments
  • rejo
    Beantwoorden

    In het Jaar van de Rat wens ik iedereen een vlotte uitstap uit de ratrace: minder werken, meer genieten (o.a. van tai chi) en lekker groen leven. Cheers Kris !

Leave a Comment