Vlak voor hij stierf schreef de oude Chinese Tai Chi-meester Sun Lutang één Chinees karakter in de palm van zijn hand. Het was zijn antwoord op een vraag van zijn leerlingen: ‘Wat is de essentie van Tai Chi’?

Yi Jing

Volgens Sun Jianyun, de dochter van Sun Lutang, zei haar vader op een dag in 1933 dat hij binnenkort zou sterven. Niemand geloofde hem. Een Duitse arts had immers enkele maanden eerder nog verklaard dat de 73-jarige Sun het lichaam had van een 40-jarige. Maar Sun was zeker dat het klopte. Hij had het tijdstip van zijn dood voorspeld met behulp van de Yi Jing, het Chinese Boek der Veranderingen.

De cirkel is rond

Sun wide sterven zoals hij was geboren. Hij keerde terug naar zijn geboortedorp Bao Ding in de buurt van Beijing. Toen hij met zijn vrouw en dochter aankwam in zijn oude geboortehuis, besloot Sun te stoppen met eten. Hij zei ‘Ik ben leeg geboren en zal ook leeg sterven’.

De daaropvolgende dagen deed Sun Lutang niets anders dan mediteren. Hij gaf hierover duidelijke instructies aan zijn dochter. Hij zou in meditatiehouding sterven. Na zijn dood moest ze een half uur wachten en dan pas mocht ze zijn lichaam neerleggen en beginnen rouwen.

Op de dag van zijn dood trok de oude man ook al zijn kleren uit. Hij was naakt geboren, dus wilde hij ook naakt sterven. Hij sprak nog nauwelijks. Volgens zijn dochter vroeg hij die dag enkel nog drie keer hoe laat het was. De derde keer antwoordde hij ‘Tot ziens’, sloot zijn ogen en stierf.

Lian

Het verhaal gaat dat zijn studenten hem net voor zijn dood vroegen wat de essentie was van Tai Chi en de andere interne krijgskunsten. Sun Lutang antwoordde niet, maar nam een penseel en schreef in de palm van zijn hand het karakter Lian. Dat betekent oefenen.
Zijn dochter, die er nochtans de hele tijd bij was toen Sun stierf, bevestigt deze laatste anekdote niet. Wel verklaarde ze dat het wel degelijk klopt dat haar vader oefenen als het grootste geheim van de interne krijgskunsten beschouwde.

Oefenen

Of je nu een muziekinstrument bespeelt of een sport beoefent, iedereen weet dat je alleen maar vooruitgang kan maken door te oefenen. Door te oefenen vergroot je het gemak, de snelheid en het zelfvertrouwen waarmee je doet wat je wil doen. Dat geldt natuurlijk ook voor Tai Chi en Qigong.

De vaardigheid waarmee je iets doet, hangt af van de snelheid waarmee informatie van je hersenen naar je spieren wordt gestuurd. Die snelheid wordt verhoogd naarmate je zenuwcellen beter omhuld worden met myeline. Regelmatig oefenen vergroot het aantal laagjes myeline rond de zenuwcellen. Je zenuwbanen worden zo informatiesnelwegen.

Efficiënt oefenen

Vaak oefenen is natuurlijk essentieel om vooruitgang te boeken. (Als alleen maar de gedachte aan oefenen je al moe maakt, vind je hier 5 tips voor de luie Tai Chi-beoefenaar.)

Onderzoek wijst uit dat efficiënt oefenen beantwoordt aan een aantal voorwaarden:

Sterk gefocust – Focus op de taak. Laat je dus zo weinig mogelijk afleiden. Zet je telefoon uit en vraag aan je huisgenoten om je even niet te storen.

Regelmatig – Veel topatleten verdelen hun oefensessie in korte stukjes. Beter 6 keer 10 minuten per dag dan 1 keer een uur.

Gebruik je verbeelding – Meer hierover vind je in het artikel De kracht van verbeelding: sporten zonder uit je zetel te komen.

Heb je ervaring met oefenen? Tips voor andere mensen? Deel hieronder jouw geheim!

Showing 3 comments
 • Suzanne
  Beantwoorden

  Wijze woorden. Alleen al het lezen geeft mijn geest al een beetje rust. En blijf ik weer eens stilstaan over het feit hoe druk en chaotisch ons leven is .

  Suzanne

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Suzanne, dankjewel om in de drukte en chaos van het leven toch de tijd te nemen om een reactie te geven! Beste groeten, Kris

 • Peter
  Beantwoorden

  Mooi geschreven, vriend! Inspirerend!

Leave a Comment