Osteoporose treft een op drie Vlaamse vrouwen na de menopauze (en een op vijf mannen vanaf 50 jaar). Het is intussen algemeen bekend dat de Oosterse bewegingskunst Tai Chi gunstige effecten heeft voor mensen met osteoporose. Maar worden je botten er ook echt sterker van?
Osteoporose of botontkalking is het poreuzer en minder sterk worden van je botten. De meeste mensen ontdekken het pas wanneer ze een bot breken. Gelukkig kan je heel wat doen om de ziekte te voorkomen. Gezond eten en bewegen zijn heel belangrijk. De laatste jaren wordt Tai Chi steeds vaker vernoemd als een uiterst zinvolle bewegingsvorm bij de aandoening, niet alleen omdat het botafbraak vermindert, maar ook omdat het vallen voorkomt.
Osteoporose en valpreventie
Vallen is nooit leuk, maar vanaf een zekere leeftijd kan een val heel vervelend zijn. Zeker voor mensen met osteoporose kan het verstrekkende gevolgen hebben die de levenskwaliteit ernstig schaden. Osteoporose doet op zich in principe geen pijn. Het wordt pas vervelend wanneer je valt. Hoe brozer je botten zijn, hoe sneller je immers iets breekt. De aandoening verhoogt de kans op breuken, vooral van de heup, de wervels en de pols.
Een bekend onderzoek uit 2006 door Li Fan en zijn collega’s aan de Universiteit van Illinois wees uit dat mensen die regelmatig Tai Chi doen minder vaak vallen. Het risico op meervoudig vallen vermindert zelfs met 55% als je 5 keer per week Tai Chi doet! Bovendien stelden de onderzoekers vast dat Tai Chi-beoefenaars minder angst hadden om te vallen, waardoor ze meer en vaker gingen bewegen. Dat versterkte dan weer hun spieren en conditie.
Wil je meer weten over valpreventie, lees dan zeker ook dit artikel over hoe Tai Chi en Qigong je coördinatie blijvend kunnen verbeteren.
Osteoporose en botverlies
Jonge, gezonde mensen maken ongeveer even veel botweefsel aan dan ze afbreken. Bij mensen met osteoporose is dat evenwicht verstoord: ze breken meer af dan ze aanmaken. Dat zorgt voor botverlies, poreus bot en minder sterk bot.
Wat ook de oorzaak is van osteoporose (erfelijkheid, leeftijd, hormonale invloeden, voedingsgewoonten,…), alle experts zijn het erover eens dat beweging een gunstige invloed heeft op de stevigheid van je botten. Maar niet elke vorm van beweging is even effectief. Men heeft vastgesteld dat gewichtheffers of verspringers sterkere botten hebben dan bv. wandelaars of zwemmers. Hoe groter de belasting die beenderen moeten doorstaan hoe sterker ze blijkbaar worden.
Het gaat er dus om om haalbare, gewichtsdragende oefeningen te zoeken. Nu is het wellicht niet heel wijs om te gaan gewichtheffen of touwtjespringen wanneer je osteoporose hebt, maar wandelen, traplopen of Tai Chi zijn zeker een goed idee. Wat Tai Chi zo interessant maakt, is dat je vaak je gewicht langzaam van het ene been op het andere verplaatst, wat de impact op je botten -en dus de sterkte ervan- vergroot.
Een onderzoek van Tsz Ho Chow van de Universiteit van Hong Kong bevestigt dit. Hij toonde aan dat vrouwen in de post-menopauze die gedurende 12 maanden regelmatig Tai Chi beoefenden tussen de 2,6 en 3,6 keer minder botafbraak vertoonden dat een controlegroep van vrouwen doe geen Tai Chi beoefenden.
Meer weten?
Heb je vragen over osteoporose? Praat erover met je arts.
Een overzichtelijke brochure over de aandoening is die van de VVOG.
Al je opmerkingen, aanvullingen en ervaringen zijn van harte welkom, onderaan deze pagina!
- Hoe lang duurt het om Tai Chi te leren?Sommige mensen zeggen dat het een eeuwigheid duurt om Tai Chi te leren. De eerste twintig jaar zou je per definitie [...]Read more
- De beste schoenen voor Qigong en Tai ChiWat is het fijn om na een lange winter je schoenen uit te doen en het warme lentegras onder je blote voeten te [...]Read more
- Hoe Tai Chi en Qigong je coördinatie blijvend kunnen verbeterenVeel mensen hebben moeite met coördinatie en evenwicht. Het is een lastig en vaak complex probleem, dat zeker voor [...]Read more