De Kua is ongetwijfeld het meest besproken lichaamsdeel in Tai Chi- en qigongkringen. En toch wordt er soms oeverloos gediscussieerd over de exacte locatie en werking van deze magische plek.

Het begint al bij de betekenis van het woord Kua. Zelfs Chinese woordenboeken spreken elkaar tegen. De betekenis van Kua 胯 varieert van kruis, heup, middel tot bekken. Ook voor Chinezen is dit dus erg verwarrend. Voor sommigen gaat het om beenderen, voor anderen om spieren en voor nog anderen een combinatie van beide.

Belangrijk

Wat in ieder geval vaststaat, is dat in zowat alle Tai Chi stijlen de Kua heel belangrijk is. Een bekende uitspraak van de beroemde grootmeester Zhang Shanfeng is: ‘Als je Tai Chi niet goed voelt, kijk dan eens eerst goed naar je benen en heupen (Kua)’.
Een soortgelijk verhaal gaat over Yang Lutan, een andere Tai Chi-coryfee. Toen hij met pensioen ging, vroegen zijn naaste leerlingen: ‘Wat is het belangrijkste van alles wat je ons geleerd hebt?’ Het antwoord was simpel: ‘de Kua. Blijf altijd met je aandacht bij de Kua wanneer je Tai Chi doet.’

Core

Volgens de Australische huisarts en Tai Chi leraar Dr. Paul Lam is de Kua een complex geheel van spiergroepen, pezen en beenderen dat samenvalt met wat we in het Westen kennen als de kernspieren (core).
Hij onderscheidt een aantal structuren, die sterk met elkaar verbonden zijn en het lichaam ondersteunen zoals een korset: de bekkenbodemspieren, de diepe rugspieren (multifidus), de schuine buikspieren (transversus abdominis), het diafragma en natuurlijk de in Tai Chi en Qigong vaak genoemde heupbuigers (psoas).

Song Kua

Als één deel van dit geheel aan kernspieren nodeloos gespannen is, lijden de andere delen daar ook onder. Song Kua betekent gewoon ‘de Kua ontspannen’. Eigenlijk komt het neer op het loslaten en openen van heel de heup- en bekkenzone.
De Kua heeft niet alleen een impact op je gezondheid, maar zeker ook op het plezier dat je beleeft aan Tai Chi en Qigong.

Gezondheid

Een ontspannen Kua geeft je een vrij, soepel en licht gevoel. Er stroomt meer bloed en Qi door je onderbuik. Je voortplantingsorganen en ook de andere organen in de regio worden beter doorbloed en dus gezonder.
Bovendien wordt het makkelijker om diep en ontspannen te ademen, met alle positieve gevolgen op stress, hoge bloeddruk, vermoeidheid, enz.
Aangezien de diepe rugspieren deel uitmaken van de Kua, heeft ontspanning van deze zone bovendien een heilzame invloed op lage rugpijn.

Plezier

Mensen die een tijdje focussen op het ontspannen van de Kua ervaren vaak een grotere stevigheid en stabiliteit. De Kua verbindt immers het boven- en onderlichaam, wat in Tai Chi erg belangrijk is bij kicks, maar ook bij de diepere houdingen.
Verder vergemakkelijkt een geoefende Kua, door de sterke onderlinge verbondenheid van de verschillende kernspieren, het ‘bewegen als een geheel’. Dat is, zoals je hier kan lezen, een van de meest aangename aspecten van de Chinese bewegingskunsten.

Oefening

Je kan deze oefening zittend doen, maar rechtstaand is het makkelijker om de dynamiek van spanning en ontspanning te voelen.
Sta met je voeten op schouderbreedte, je knieën heel lichtjes gebogen en ontspan je heupen.
Dat doe je door een licht hurkende houding aan te nemen, alsof je gaat zitten op een hoge stoel. Je heupen smelten als ijs in de zon.
Je kruin reikt naar de hemel, alsof je een bloem bent die groeit naar het licht.

Verder moet je eigenlijk vooral niets doen 🙂 Loslaten, loslaten, loslaten…
Misschien kan je een lichte exorotatie voelen in de heupen. Dat is een buitenwaartse schroefbeweging. Let op: doe dit héél subtiel en lichtjes. Het mag zeker geen stress geven op je knieën.
Wat je ook kan doen is iets meer druk geven op de buitenkant (dus de zijkant) van je voeten. Je brengt je benen zo lichtjes in O-stand, zoals een cowboy op zijn paard.

Een diepe buikademhaling in deze houding maakt het plaatje compleet; de buikholte wordt ruimer gemaakt. Je opent de longen meer. Je oefent de bekkenbodem en nog veel meer goeds.
Probeer het ook eens met de benen toe. En uiteraard wanneer je beweegt.

Wellicht merk je, na een tijdje oefenen, dat er meer ontspanning, ruimte en doorstroming merkbaar is in je Kua en je benen!

En deel gerust je ervaringen hieronder!

Showing 2 comments
  • Hilde De Roost
    Beantwoorden

    Beste Kris,
    Altijd weer boeiende informatie, zelfs na jaren”tai-ch”i bij jou en later “chineng” in het Stadsmagazijn, kan je mij nog altijd inspireren en leer ik telkens weer iets bij.
    Dankjewel Kris
    Hilde

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Fijn om te horen dat je nog steeds enthousiast bezig bent met de bewegingskunsten, Hilde! Het ga je goed!

Leave a Comment