De zomer is een tijd om volop te genieten. Samen met de natuur kom je helemaal tot bloei. Je gaat voluit leven. Het is een periode van creativiteit, vreugde en uitbundige energie. De Chinese vijf elementenleer leert dat het ook een goed moment is om extra zorg te dragen voor je hart en je dunne darm.

Vuur

Vuur transformeert alles wat brandbaar is, waardoor licht ontstaat. Geen wonder dat het Chinese Vuur-element gezien wordt als het meest spirituele van de vijf. Het staat voor de zomer, de middag, de rode kleur, de bittere smaak, de planeet Mars, het zuiden. Fysiek correspondeert het met het hart, het pericardium, de dunne darm en de tong. Spiritueel staat Vuur voor inspiratie, universele liefde, goedheid, orde en geduld.

Zomer

De Hout-energie die begon te groeien in de lente verspreidt zich nu in alle richtingen. De Vuur-energie straalt als een zon. Het leven zoekt naar maximale expansie. Deze uitbundigheid uit zich in bloemen en vruchten om je heen, maar ook in het plukken van de vruchten van projecten die je misschien in de lente hebt gemaakt.

Vreugde in je hart

Vuur is vreugde, lachen, enthousiasme en liefde, zoals een bloem die zich ten volle opent. Wanneer een vrucht rijpt, wordt ze zoet en sappig. Wanneer we zelf rijp, volwassen en autonoom worden, stroomt liefde en vreugde op een natuurlijke manier. De kwaliteit van je relaties is dus deels afhankelijk van de harmonische ontwikkeling van je Vuur-element.

Enkele tips

 • Geef aandacht aan vreugde en plezier, ook al moet je daar misschien even een drempel voor over. Zoek het op, doe er moeite voor.
 • Ga op zoek naar jouw droom, je eigen levensweg, of het nu bloemschikken is of tapdansen of gewoon tijd doorbrengen met je (klein)kinderen. Een mooie, doorleefde methode om dit via introspectie op het spoor te komen werd ontwikkeld door PRH-Vlaanderen.
 • Open je hart zo veel je kan. Neem tijd om te luisteren naar anderen. Durf je innerlijke stem te beluisteren.
  Geef jezelf helemaal aan dans, liefde, spel, lichaamswerk. Laat je bloedsomloop en je Vuur-element er volledig voor gaan!

Oefening

De Daoïstische versterkende en regulerende oefening voor het hart is een heerlijke manier om de energie van het orgaan te versterken en in balans te brengen. Doe ze liefst ‘s ochtends voor het ontbijt. En neem zeker de tijd om na de oefening even te voelen wat het effect is op je hart, je algehele energiepeil en op je hele lichaam.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 5 comments
 • cine
  Beantwoorden

  De zomer heeft zijn intreden gedaan 21 juni 2020 en ga met heel mijn Hart mee .
  Van mijn gekwetst gevoel , wil ik leren , ik probeer nu en dan de aandacht naar binnen te richten en voor de rest heb ik nog niets bedacht .
  Ontroering , verbazing , vertrouw , vreugde , meeleven , pijn , en eigen pijn zou ik liever wat verzachten , verstil , meer in evenwicht .
  Maar ja , hoe ?
  Un enfant insatiable .

 • rejo
  Beantwoorden

  Bedankt voor de tip, Kris.
  En zoals Victor Hugo ooit tegen mij zei: “L’esprit s’enrichit de ce qu’il reçoit, le coeur de ce qu’il donne.”

 • Mia
  Beantwoorden

  Dit zijn oefeningen waar ik niet veel plaats voor nodig heb. En mijn hart kan wel een kleine opkikker gebruiken !

Leave a Comment