Kriebelt de lente ook bij je? Krijg je zin om te gaan schoonmaken? Om nieuwe plannen te maken? Of heb je last van lentemoeheid en voel je je wat meer lusteloos dan anders?
Het Chinese Hout-element staat voor lente, lever en galblaas, de groene kleur, de ogen, pezen en nog veel meer. De lente is de ideale periode om dat houtelement in balans te brengen.

Hout

Een tijdje geleden gaf ik een workshop Tai Chi voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Op een speelse manier beeldden we de Chinese 5 Elementen uit: als een zaadje lagen we in de grond in de winter. Wanneer we de zon voelden schijnen op ons hoofd, werden we groter. Het was lente. We groeiden uit tot bomen die vruchten gaven in de zomer. In de herfst vielen onze blaadjes naar beneden, om dan weer als zaadjes in de grond te kruipen.

Als ik denk aan het Hout-element denk ik aan dit beeld: een tiental kinderen die zichtbaar genieten terwijl ze ontluiken als een jonge scheut, groter worden, hun armen strekken en uitgroeien tot een stevige boom.

Hout staat voor het begin, de geboorte, de kindertijd, groei en ontwikkeling. Hout is flexibel en zorgt voor een evenwichtige verdeling van energie in het lichaam. Het staat voor creativiteit en vriendelijkheid. Als het houtelement niet in balans is, leidt dat tot boosheid en frustratie. En een gespannen lever.

Emoties

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde regelt de lever de beweging van energie, bloed en emoties doorheen heel je lichaam. Langdurige boosheid en frustratie kunnen die flow verstoren en de lever schaden, maar ook elke vorm van chronische stress en opgekropte emotie. Oude, onverwerkte kwetsuren uit de kindertijd zitten vaak diep in de lever vast.

Stagnatie

Een vaak voorkomend probleem van de lever of galblaas is stagnatie. De energie stroomt er dan niet vlot doorheen. Het ontstaat door stress, emotionele problemen, te veel vet of zoet eten of een fysiek trauma. Enkele symptomen van deze vorm van onevenwicht zijn hoofdpijn, stemmingswisselingen, tandenknarsen, pijn in de flanken en depressie.

Als je lever naar behoren functioneert, kan je makkelijk ‘in gang komen’. Je kan makkelijk je energie mobiliseren.

Verwen je lever

We weten allemaal dat de lever verantwoordelijk is voor de ontgifting van je lichaam. Om dit orgaan te verwennen, vermijd je dus best alles wat ‘te’ is. Niet te veel alcohol, suiker en vet dus. Groene groenten, zeker de bloedzuiverende groenten die volop beschikbaar worden in de lente, zijn een boost voor je hout-energie.

Naast fysieke ontgifting is het belangrijk om ook emotioneel te ontgiften. Doe het dus rustig aan en vermijd stress waar mogelijk. Zorg voor de ‘hygiene van je gevoel’, zeker als je ‘iets op je lever hebt liggen’. Bij een vormingsinstelling voor persoonlijke groei zoals prh-Vlaanderen kan je dat structureel en met een beproefde methode doen.

Rustige beweging zoals wandelen, Tai Chi of onderstaande Qigong-oefening is natuurlijk ook een cadeau voor je lever.

Oefening

De Daoïstische versterkende en regulerende oefening voor de lever is een heerlijke manier om de energie van het orgaan te versterken en in balans te brengen. Doe ze liefst ‘s ochtends voor het ontbijt. En neem zeker de tijd om na de oefening even te voelen wat het effect is op je lever, je algehele energiepeil en op je hele lichaam.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

4 reacties
  • rejo
    Beantwoorden

    Het is nogal pijnlijk, zo kort na een heelkundige ingreep, maar zelfs nu voel ik dat het mijn herstel bevordert. Bedankt Kris.

  • Mia
    Beantwoorden

    Super ! Zo’n korte video doet wonderen om je aan te zetten die oefeningen te doen . Nog van dat !

Geef een reactie