Thee en de Oosterse bewegingskunsten Tai Chi en Qigong hebben dezelfde oorsprong: de hoge, mistige bergen van China. Ze vullen elkaar aan en versterken elkaars effect op je gezondheid, je mentaal evenwicht en je welbevinden.

Een van mijn dierbaarste herinneringen aan mijn verblijf in China is een bezoek aan een oude theewinkel in Xi’An. Chinese vrienden hielpen me om een goede keuze te maken uit de vele soorten die China rijk is. Dat avontuur duurde erg lang: een uur om alles te ruiken, aan te raken en te proeven, en de rest van de namiddag om te onderhandelen over de prijs. Ik ging buiten met genoeg thee voor een half jaar, maar vooral met een heerlijke, nieuwe passie.

Thee is veel meer dan een manier om je dorst te lessen. Voor veel mensen is het een hulpmiddel om de zintuigen aan te scherpen, een goede gezondheid te behouden of gewoon om gezellig samen te zijn.

Soorten thee

Voor alle duidelijkheid heb ik het hier over de blaadjes van de Camellia Sinensis en zijn varianten, de theeboom dus. Andere planten en kruiden, hoe lekker en heilzaam ook, hebben hun eigen verhaal.
De gedroogde blaadjes van de theeboom kennen we als witte, gele of groene thee, Oolong thee of zwarte thee. Het verschil tussen deze soorten heeft te maken met wanneer de blaadjes geplukt worden, welke blaadjes er geplukt worden (boven of onderaan de struiken) en hoe ze bewerkt worden. Zo worden de blaadjes voor zwarte thee gekneusd en gerold, waardoor de zuurstof er sneller en beter op kan inwerken. Ze zijn dus het meeste geoxideerd. Groene en gele thee zijn iets minder geoxideerd. Witte thee wordt sterk gedroogd, om de oxidatie te stoppen. Bij Oolong worden de randjes van de geplukte blaadjes wat gekneusd, waardoor de randjes meer oxidatie ondergaan dan het hart van het blad.

Gezondheid

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde maakt thee de geest helder, gaat de Qi (levensenergie) er vlotter van stromen en versterkt het de interne organen. Wetenschappelijk onderzoek heeft intussen veel effecten van thee aangetoond: het versterkt het afweersysteem, verlaagt cholesterol en bloeddruk en heeft een afslankende werking. Het beschermt het hersenweefsel, is vochtafdrijvend en geeft door zijn antibacteriële werking een frisse adem. Maar bovenal is het een krachtig antioxidant.

Antioxidanten

Thee bevat veel polyfenolen, een soort antioxidanten die tumorgroei afremmen. De 82-jarige John Weisburger, onderzoeker aan het Instituut voor kankerpreventie van Valhalla NY heeft aangetoond dat het drankje hierdoor schadelijke stoffen kan ‘ontmijnen’. Het resultaat is een verminderd risico op kanker, hoge bloeddruk , hartfalen en diabetes. In de oudheid werd een aftreksel van de theeboom trouwens massaal gedronken om epidemieën te voorkomen of om te beletten dat ze uitbreidden.

Kwaliteit

De kwaliteit van het water en van de theeblaadjes is hierbij natuurlijk erg belangrijk. Papieren, nylon of synthetische builtjes kan je best vermijden door de minder gunstige stoffen die vrijkomen uit deze materialen tijdens het trekken in heet water. Bovendien bevatten ze vaak minderwaardige theeblaadjes.
Ook producten met aroma’s of bewaar-, smaak- of kleurstoffen zijn geen goed idee. Bij de keuze van goede losse theeblaadjes kan je je best laten bijstaan door een verkoper met kennis van zaken, zoals bv. Melange Thee in het Mortselse.

Gongfu thee

Wu Zhongxian is een internationaal Qigongleraar en liefhebber van Gongfu thee, de klassieke Chinese theeceremonie. Voor hem zijn zowel Qigong als de theeceremonie vormen van fysieke, emotionele en spirituele cultivatie.
In Qigong wordt vaak gebruik gemaakt van het cijfer drie. Zo bestaan de meeste oefeningen uit drie elementen: visualisatie, ademhaling en houding. Op die manier versterk je de Drie Schatten: geest, energie en lichaam. In de theeceremonie neem je je kopje vast met drie vingers om die drie-eenheid te symboliseren. Je geniet van de kleur van de drank (geest), dan ruik je het aroma (energie) en dan neem je drie kleine slokjes die je voelt neerdalen in je buik (lichaam). Heerlijk!
Na een kopje voel je je bovendien vaak verkwikt en helder, wat ook het effect is van een uurtje Qigong of Tai Chi. De cafeïne in thee wordt trager opgenomen dan die in koffie, maar werkt langer.

Verbondenheid

Thee drinken is, net als Tai Chi en Qigong, een verbindende activiteit. Je drinkt de drank vaak met anderen, net zoals je Tai Chi of Qigong vaak in groep beoefent. Hier kan je lezen hoe Tai Chi je helpt om een mens uit één stuk te worden.
Of zoals Lu Yu het in de 8e eeuw verwoordde in zijn Cha Jing (Het Boek van Thee): “Thee drinken helpt de mens om terug te keren naar zijn bron. Een koning en een boer delen dezelfde gedachten en hetzelfde geluk wanneer ze thee drinken. Nadien keren ze beide terug naar hun eigen lotsbestemming.”

Ook een thee-liefhebber? Deel hieronder je ervaring met anderen!

Showing 2 comments
  • PAULA OORTS
    Beantwoorden

    Hallo Kris, ik drink al heel mijn leven thee maar sinds ik losse thee ontdekt heb is het nu genieten ipv alleen drinken. De smaak is veel
    intenser en het ruikt ook lekker. Buiten alle voordelen voor lichaam en geest is het ook nog goed voor het milieu, geen afval want de
    verpakking kan je opnieuw laten vullen in de winkel. De kwaliteit van de thee is veel beter en raar maar waar is het goedkoper dan
    builtjes. ( In Kapellen: Tas thé, open op zaterdag)

    grtjs Paula

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Dag Paula, dankjewel dat je de tijd hebt genomen om een reactie te schrijven. Inderdaad, het is nog beter voor het milieu ook! Laat het smaken!
      Kris

Leave a Comment