Op 16 februari 2018 begon het Chinese Jaar van de Hond. Chinezen noemen hun nieuwjaarsfeest chunjie of ‘lentefestival’. Het kondigt de lente aan. Ook al laat de eerste warmte zich nog niet voelen, toch denken sommige mensen al aan oefenen in de buitenlucht. Wat zijn de voor-en nadelen van Tai Chi in het park?

De meeste mensen hier in het Westen kennen Tai Chi en Qigong van beelden in het park. Beide bewegingsvormen worden inderdaad vaak in openlucht beoefend. En toch vind je bij ons de meeste Tai Chi lessen binnen: in sporthallen, parochiezalen, enz…

Inspiratie

Tai Chi heeft alles te maken met natuurlijk bewegen. Enkel daarom is het al niet zo gek om Tai Chi in het park te beoefenen wanneer je maar kan. Je laat je dan inspireren door bomen, hemel en wolken om diezelfde natuurlijkheid in je bewegingen te leggen. Net zoals de bomen sta je stevig geworteld in de aarde. Je kruin reikt omhoog naar de hemel. Je beweegt moeiteloos zoals wolken die stil en gelaten aan de hemel voorbij drijven.

Energie

Tai Chi in het park beoefenen laadt je energetisch systeem op. Je wordt beïnvloed door de energie van de plek waar je bent. Een Canadese studie uit 2009 wijst uit dat buiten oefenen een positief effect heeft op je vitaliteit, je enthousiasme, levendigheid en energie. Vanuit Chinees oogpunt worden we constant beïnvloed dor de energie (Qi) van de omgeving. Buiten is die Qi veel sterker en zuiverder dan binnen.

En veel meer!

Buiten heb je natuurlijk ook frisse lucht, plaats genoeg, natuurlijk (zon)licht en het rustgevend effect van de groene omgeving. Opmerkelijk genoeg zijn dieren vaak heel geïnteresseerd in mensen die Tai Chi in openlucht beoefenen.
Je zou bijna zeggen dat het enkel zinvol is om buiten te oefenen.

Toch binnen?

Binnen oefenen heeft zeker zijn voordelen.
Allereerst is het droog en windvrij, zodat je bij elk weertype kan oefenen. Binnen is er ook minder afleiding. Dat is zeker belangrijk voor Qigong- en meditatie-oefeningen.
De ondergrond van een zaal is egaler dan die van bv. een grasveld. Dat is voor beginnende studenten zeker aangenaam; voor gevorderde studenten is dat grasveld dan weer een welkome uitdaging.
In een stedelijke omgeving is het soms niet eenvoudig om buiten een niet al te vervuilde plek te vinden.

Tenslotte zijn er binnen geen honden. Hoe lief ze ook zijn, en het Jaar van de Hond ten spijt, de nieuwsgierigheid van honden is voor veel Tai Chi-beoefenaars een ware beproeving! 🙂

Toch enkele tips voor mensen die buiten oefenen:
-Kies je plek zorgvuldig. Blijf weg van luchtverontreiniging.
-Oefen niet in extreme kou, hitte of wind.
-Kleed je warm aan. Draag verschillende lagen kleren over elkaar.
-Oefen niet op blote voeten.
-Bescherm je tegen de zon. Smeren dus…
-Drink voldoende bij extreem warm weer.

En jij? Oefen je liefst binnen of buiten? Deel je ervaringen hieronder met anderen!

Showing 5 comments
 • Vandebriel Marc
  Beantwoorden

  Dag Kris,
  Ik wil je bedanken voor je wekelijkse videosessies tijdens de coronaperiode die te volgen waren op You Tube.
  Ze waren heel waardevol voor mij om deze moeilijke periode door te komen.
  Ik beoefen ze nog steeds dagelijks gedurende 45 min en ondervindt de heilzame werking voor geest en lichaam.
  Tot ziens
  Vrede en alle goeds
  Marc

 • Paula Oorts
  Beantwoorden

  De lessen in de sporthal, met ons Belgisch weer, is de beste optie denk ik. Bij mooi weer kunnen we dan nog naar buiten.
  Tijdens de vakanties is het oefenen in het park (van Kapellen) een totaal andere beleving: de geluiden en geuren, de zon en veel ruimte. Als het te warm is hebben we schaduw onder de bomen, bij regen verhuizen we naar de overdekte petanquebaan.
  Alleen als het koud is haken we af. Het toffe groepsgevoel is voor mij binnen en buiten hetzelfde.
  Gr. Paula.

 • Britt
  Beantwoorden

  Een vraagje:

  Bij de tips voor buiten oefenen staat om niet op blote voeten te oefenen…
  Ik zou net denken van wèl, voor onder andere een betere aarding.

  Kan je dat even uitleggen?

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Britt
   Dankjewel voor je interesse. In China wordt traditioneel niet geoefend op blote voeten, maar dat is eerder om hygiënische redenen. Ik heb het afgeraden omdat je bij Tai Chi en Qigong soms langere tijd stilstaat. Als je dan op blote voeten staat, kunnen kou en damp de Qi blokkeren.
   Maar in de zomer, bij warm en droog weer gaan ook bij mij de schoenen uit, hoor… Heerlijk!
   Veel plezier ermee! Kris

Leave a Comment