Wist je dat Tai Chi heel wat voordelen heeft voor mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson? Enkele studenten van Rust in Beweging maakten er een video over. Hieronder vind je de volledige tekst van de video.

YouTube player

Fred: “Het effect van Tai Chi… op korte termijn zie ik dat wanneer ik maandagmorgen wat problemen heb, zoals trillen of zo, dat dat tijdens de oefeningen zeker verdwijnt en dat het ook daarna nog rustgevend is voor de rest van de dag. Ook de energetische massage die gegeven wordt geeft toch een zekere rust die bevorderlijk is voor het weghouden van de symptomen.”

Parkinson

Naar schatting 30.000 Belgen lijden aan de ziekte van Parkinson. Bij de meesten onder hen begint de ziekte na hun vijftigste levensjaar, maar uitzonderlijk steekt ze al in de tienerjaren de kop op.

De symptomen van Parkinson zijn voor vele mensen anders. Een opvallend kenmerk van de ziekte is een verslechterde aansturing van de spieren, waardoor bewegen moeilijker wordt. Toch zijn alle experts het erover eens dat bewegen een belangrijk onderdeel is van een behandeling.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat parkinsonpatiënten die twee keer per week Tai Chi beoefenen na 6 maanden stabieler stappen, meer evenwichtsgevoel hebben en minder vaak vallen.

Louisa Van den Schilden: “De ongemakken die Tai Chi bij mij wegnemen zijn vooral dat ik kan stilstaan. Dat is heel eigenaardig. Ik strek me en ik krijg contact met de aarde. De eerste twee jaar, of het eerste jaar zeker heb ik dat niet gehad, maar nu is het al het derde jaar en nu voel ik dat heel goed zelfs. Het is zelfs zichtbaar.”

Effecten

De ervaring leert dat lessen met een duidelijke structuur heel bevorderlijk zijn voor parkinsonpatiënten. Veel mensen met Parkinson hebben ook baat bij het groter maken van de bewegingen, het groter denken van de bewegingen…

Verder is de traagheid van Tai Chi natuurlijk helpend, het openen van de gewrichten, het zoeken naar een verticale houding, en misschien nog wel het allerbelangrijkste: het plezier dat Tai Chi je geeft.

Fred: “Tai Chi werkt eigenlijk in op alle symptomen die ik genoemd heb. Enerzijds het trillen omdat je toch met je handen heel geconcentreerd moet bezig zijn. Evenwicht, omdat je altijd van het ene been op het andere moet bewegen. Traagheid en stijfheid, omwille van de soepelheid van de vorm. En ook het continu aandacht besteden, wat de concentratie ook sterk noodzaakt, wat toch gunstig is voor het beheersen van de ziekte. Dus, ik hoop dat ik dat nog lang mag blijven doen.”

Louisa:”Tai Chi betekent voor mij alles. Ik zou niet meer zonder Tai Chi kunnen.”

Comments
 • Lieva
  Beantwoorden

  SUPER, he! Ik geniet van jullie enthousiasme, beste ‘parkinson-taichi’ers’ 🙂
  En ja, ik geloof jullie meteen! Ikzelf heb geen parkinson, maar ervaar ook heel wat positieve effecten van mijn dagelijkse taichi-oefeningen 🙂
  Doe maar lekker verder! En geniet vooral, zowel van het oefenen als van de leuke effecten elke dag opnieuw 🙂
  Met een blije groet van herkenning.

Leave a Comment