Tai Chi en Qigong zijn ideale sporten om je meer bewust te worden van je lichaam. Dat is niet alleen aangenaam en ontspannend, het is ook een levensnoodzakelijke manier om allerlei ziektes en ongemakken te voorkomen.

Evi, een 41-jarige apothekeres, getuigt in een artikel in de krant de Standaard over haar burn-out: ‘Ik leefde zo hard in mijn hoofd, dat ik niet besefte dat er ook nog een lichaam aan vast hing. Voor ik crashte, viel ik soms zomaar op de grond. Och ja. maandelijks kreeg ik zware migraine. Ach. Ik had al jarenlang darmklachten. Tja. Ik was vermoeid. Wie niet? Ik kon amper stappen door hielspoor. Ik hyperventileerde. Ik had een kort lontje. Ik negeerde het en bleef doorgaan.’
De manier waarop Evy haar lichaam negeerde is voor veel mensen pijnlijk herkenbaar. We worden vaak zo opgeslokt door de buitenwereld en door onze gedachten dat we de wijsheid van ons lichaam vergeten.

Wijsheid

En die wijsheid is verbluffend. Ons lichaam is misschien wel het (voorlopig) hoogtepunt van de schepping. Het is een oneindig complexe machine. Ik word telkens opnieuw geraakt door de meesterlijk vernuftige structuur van het lichaam, maar ook door de vele onduidelijkheden en mysteriën die het nog herbergt. Het lichaam is blijkbaar nog steeds slimmer dan wij.

Door steeds meer in voeling te komen met dat wonderlijke lichaam, zowel in tijden van ziekte als van gezondheid, kan het zenuwstelsel mogelijke problemen tijdig lokaliseren, wat ziekte voorkomt en als dat niet lukt de genezing bevordert.

Lichaamsbewustzijn

In een interessante studie uit 2018 beschrijven enkele Amerikaanse onderzoekers hoe het verhogen van het lichaamsbewustzijn bij proefpersonen leidde tot een merkbare afname van verschillende soorten mentale en psychische klachten

Weerbaarheid

Een andere studie wijst op de correlatie tussen lichaamsbewustzijn en weerbaarheid. Hoe meer voeling je hebt met je lichaam, hoe beter je dus kan omgaan met stress. Wanneer je daarentegen te weinig informatie opvangt van je lichaam ga je eerder foute beslissingen nemen in stressvolle situaties.

Ook de Amerikaanse kinderpsychologe Maggy Kline herkent in haar werk met kinderen dat aspect van weerbaarheid: ‘Een weerbaar kind staat open voor andere kinderen en is tegelijkertijd in staat om zijn eigen persoonlijke ruimte af te bakenen. Het staat in contact met zijn gewaarwordingen en gevoelens. Het is sterk, zorgzaam, meevoelend en vreugdevol.’

Dat ‘in contact komen met je gewaarwordingen en gevoelens’ is exact wat luisteren naar je lichaam met je doet.

De weg naar binnen

Nog andere onderzoekers stelden vast dat proefpersonen met een hoog lichaamsbewustzijn minder last hebben van depressie, chronische angst, evenwichtsstoornissen, coördinatieproblemen en allerlei fysieke en psychische aandoeningen.

Het loont dus onmiskenbaar de moeite om de weg naar binnen af te leggen, ook al is dat misschien nog onontgonnen terrein.

Oefening

Onderstaande oefening is een heel basale, eenvoudige techniek die in de Chinese bewegingskunst Qigong gebruikt wordt om de blik naar binnen te richten. Zo sluit je de Zeven Poorten (de zintuigen) en richt je je aandacht op de ruime zee aan gewaarwordingen in je lichaam. Meer over introspectie en Qigong lees je hier.

 • Sluit je ogen en kijk vanuit de plek tussen je wenkbrauwen naar het topje van je neus.
 • ‘Kijk’ dan met het topje van je neus naar je hart.
 • Kijk tenslotte met je hart naar je onderste dantian, zeg maar je buik.
 • Kijk naar binnen, luister naar binnen, gewoon zoals het is, zonder er al te veel aan toe te voegen…

Geniet ervan!

Heb je nog andere tips, ervaringen of bedenkingen?
Deel ze hieronder met anderen. Dat helpt iedereen.

Showing 3 comments
 • Marie-José
  Beantwoorden

  Mooi artikel Kris
  interessant om te delen en toe te passen.

 • Ghislaine
  Beantwoorden

  Op +70 herken ik mij volledig in het verhaal van de apothekeres, ook ik ervaar sedert 5 maanden dagelijks oefenen de weldaad en de mentale sterkte die verschijnt, weliswaar nog niet continueel maar toch, darmproblemen (spastisch colon) waren mijn 2e natuur sedert het drukke beroepsleven . De klassieke geneeskunde heeft daar enkele oplossingen voor medicinaal , hetgeen iedereen niet altijd tolereert en natuurlijk stress vermijden ……….. dat is rapper gezegd als gedaan. Dus ja qigong was en is de enige oplossing gebleken en blijkt, met dank aan Kris

Leave a Comment