Een van de meest voorkomende vragen van studenten van Rust in Beweging is of er Tai Chi- of Qigong-oefeningen zijn om beter te kunnen slapen. Iedereen kent wel een aantal tips om beter te slapen. Minder bekend zijn de mogelijke remedies uit de traditionele Chinese geneeskunde.

Insomnia

Het valt me op hoeveel mensen kampen met slapeloosheid en hoeveel slaapmedicatie er geslikt wordt. Volgens gegevens van de Gentse Universitaire Slaapkliniek is insomnia of slapeloosheid zowat de meest voorkomende slaapstoornis. Sommige studies spreken van een derde van de volwassen bevolking. De gevolgen van een slechte slaap laten zich raden: vermoeidheid, een slecht humeur, aandachtsstoornissen en een laag energiepeil. Wanneer slapeloosheid chronisch wordt, kan het aanleiding geven tot depressie, hartproblemen, geheugenverlies enz…

Tips

Wie echt lijdt aan slapeloosheid heeft waarschijnlijk al een oneindige voorraad tips voor een goede nachtrust uitgeprobeerd: niet te laat eten en drinken, een vaste regelmaat, de inrichting van de slaapkamer, oordopjes, geen digitale activiteit voor het slapengaan, enz… Sommige tips zijn wellicht helpend, andere zijn dat misschien niet.
Veel mensen zijn intussen ook vertrouwd met yoga, mindfullness, ademhalingsoefeningen, cannabisolie en homeopathische medicijnen als mogelijke alternatieven voor zware en verslavende slaapmedicatie.

Maar welke meerwaarde kunnen Tai Chi en Qigong bieden? (Lees ook dit artikel als je meer wil weten over het verschil tussen Tai Chi en Qigong.)

De traditionele Chinese geneeskunde heeft een heel andere kijk op slapeloosheid:

Yin en Yang

Overdag overheerst de actieve yang-energie, de energie van de rationele en analytische geest. Yang domineert onze cultuur van altijd maar druk, druk, druk bezig zijn, steeds sneller en vaak gespannen. ’s Nachts komen we terecht in de wereld van de yin-energie, de wereld van het lichaam: de duisternis, gevoelens, intuïtie, creativiteit en ontspanning.
Voor een optimale gezondheid moeten beide energieën in evenwicht zijn. ’s Nachts zinkt de actieve yang- energie dan diep in het yinne lichaam om het wakend bestaan te verwerken en ons weer op te laden. Zo kunnen we verfrist en uitgerust een nieuwe, yange dag aanvatten.

Slapeloosheid

Wanneer dit proces minder evenwichtig verloopt en je slaap verstoord wordt, zijn steeds het hart en de Shen betrokken. De Shen is je bewustzijn, actief, snel, vluchtig en dus heel yang. Geen wonder dat de Shen tijdens de nacht diep geworteld moet worden in zijn corresponderende yin-orgaan, het hart. Zonder die yinne tegenhanger raast de Shen maar door. Tijdens een gezonde, diepe slaap woont de Shen in je hart. De Shen heeft immers een veilig, warm nest nodig. Al wat het hart verhindert om de Shen te verankeren, verstoort je slaap.

Complex

Voor een Chinese arts bestaan er eigenlijk zo veel soorten insomnia als er mensen zijn. Jouw slapeloosheid is anders dan de mijne. Het gaat immers om een uiterst complex geheel van verschillende factoren, waarbij verschillende organen en systemen op elkaar inspelen.

  • Wanneer de energie van de lever stagneert door bv. frustratie, boosheid of depressie, zet die zich om in hitte die de Shen verhindert om tot rust te komen, waardoor je een tijd met open ogen in bed ligt.
  • Een verzwakte milt, ten gevolge van te veel zoet of andere oorzaken, levert te weinig bloed aan het Hart, waardoor de Shen ook niet kan ankeren in het hart.
  • Vaak heeft te weinig yin te maken met een energetische uitputting van de nieren, soms als gevolg van overwerk, langdurige ziekte of gewoon door het ouder worden.

Tai Chi

Een studie uit 2008 aan de Universiteit van Californië, gepubliceerd in het vakblad Sleep, onderzocht het effect van Tai Chi bij 112 proefpersonen met slaapproblemen. Alle deelnemers aan de studie waren 60-plussers. Na 6 maanden Tai Chi, driemaal per week gedurende 40 minuten (overdag!) lagen ze gemiddeld 18 minuten per nacht minder lang wakker en waren ze ’s ochtends merkelijk frisser en opgewekter.

Qigong

Onderstaande oefening is een zeer populaire remedie tegen slapeloosheid uit de Ming-dynastie. Ze versterkt de yin-energie van de nieren en koelt het vuur van de lever.

  • Zit op de rand van je bed en wrijf in je handen tot ze heel warm zijn.
  • Leg je handen op je rug, met de vingers naar elkaar gericht, zodat je nieren de warmte van je handen opnemen. Wrijf 24 keer in de richting van de wervelkolom en nog eens 24 keer op en neer.
  • Adem in en beeld je in dat er een helend, voedend, diep donkerblauw licht in je nieren komt. Wanneer je uitademt verspreidt het licht zich in elke cel van je nieren. Doe dit 36 keer.
  • Leg een hand op je buik en masseer met je andere duim het punt in het centrum van je voetzool, 100 keer in elke richting. Beeld je in dat overtollige energie uit je buik door je been via je voetzool naar buiten stroomt. Wissel daarna van been.
  • Wanneer je moe wordt, stop je en ga je slapen.

Ik wens je een deugddoende nachtrust!

Heb je nog andere tips? Ideeën die je kreeg tijdens lange slapeloze nachten?
Deel ze hieronder met anderen. Dat helpt iedereen.

Comments
  • rejo
    Beantwoorden

    Tja, na die bijna 300 bewegingen ben je wel uitgeteld … en blij dat je kan gaan liggen! We zullen dat vanavond eens uitproberen.

Leave a Comment