Dit jaar valt Chinees nieuwjaar op dinsdag 5 februari. Het nieuwe jaar duurt tot 24 januari 2020. Volgens de Chinese astrologie wordt dit het jaar van het Varken.

Hoewel ook in het moderne China de Westerse, Gregoriaanse kalender gebruikt wordt, berekenen Chinezen hun feestdagen nog volgens de veel oudere maan-kalender. Volgens die kalender begint de dag om middernacht, de maand bij nieuwe maan en het jaar op de tweede (of derde) nieuwe maan na de winterzonnewende. Die tweede nieuwe maan, Chinees nieuwjaar, valt dit jaar dus op 5 februari.

Varken

Het is het einde van het jaar van de Hond en het begin van het jaar van het Varken. Terwijl onze dierenriem één sterrenbeeld per maand heeft, hebben de Chinezen er eentje per jaar. Om de 12 jaar herhaalt deze cyclus zich. De 12 dieren weerspiegelen het aantal jaren (eigenlijk 11,86) die de planeet Jupiter nodig heeft om zijn kosmische ronde te doen.
Het Varken is het sterrenbeeld van mensen geboren in 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007 en natuurlijk 2019. (Let wel: het Chinees nieuwjaar begint steeds in februari of in maart!). Om de 12 jaar krijgt het sterrenbeeld een ander element: Metaal, Water, Hout, Vuur en Aarde wisselen af. Nu is het de beurt aan het Aarde-Varken.

Slim

Varkens worden vaak als “vies” afgedaan, maar in werkelijkheid zijn ze slim en sociaal. Qua intelligentie zijn varkens te vergelijken met honden, chimpansees, dolfijnen en zelfs mensen. Dr. Suzanne Held, een neuro-wetenschapper van de universiteit van Bristol, heeft onderzoek gedaan naar de cognitieve vaardigheden van varkens en stelt dat er “genoeg bewijs is om onze relatie met varkens te heroverwegen”.
Varkens hebben, net als dolfijnen, een ik-bewustzijn. Ze kunnen zichzelf nl. herkennen in een spiegel, wat in de dierenwereld eerder uitzonderlijk is. Ze kunnen, net zoals chimpansees, joysticks van computerspelletjes besturen.

Sociaal

Nog volgens hetzelfde onderzoek zijn varkens heel sociaal. Ze eten graag samen en rouwen als er iemand dood is. Ze spelen met elkaar, op eenzelfde manier als honden dat doen. Dat stemt mooi overeen met de inzichten van de oude Chinese astrologen. Iemand met het sterrenbeeld Varken wordt gezien als een aangenaam persoon, die dol is op zijn huis en gezin. Hij of zij houdt van gezelschap, is zorgzaam en gedraagt zich natuurlijk, zonder valse schijn. Vrijwel altijd zullen Varkens als een goede buur worden beschouwd.

Spaarvarken

Het Varken is het laatste dier van de Chinese dierenriem. Het is dan ook het symbool van afronding en voltooiing. Iemand die geboren is in het jaar van het Varken houdt zich niet zozeer bezig met ambities. Hij of zij geniet eerder van de genoegens die het leven gebracht heeft en plukt de vruchten van het gedane werk. Toch is een Varken, ondanks de doorsnee opvatting over het dier, allesbehalve lui. Het is iemand die de laatste hand kan leggen aan iets, die iets kan voltooien en er dus ook de (financiële) vruchten van kan plukken. Varkens zijn dan ook in China een symbool voor welstand.

Jaar van het Varken

Naar analogie van de eigenschappen van het Varken geloven Chinese astrologen dat er na Chinees nieuwjaar een tijd aanbreekt van rust, ontspanning en samenzijn. Diplomatie wint het dit jaar van onenigheid en strijd. Niet dat alles stabiel is, maar men verwacht geen al te dramatische veranderingen.
Zoals gezegd is het dit jaar de beurt aan het Aarde-Varken. Het Aarde-Element brengt volgens astrologen ontspanning en comfort. Het zorgt ook voor de bloei van natuurwetenschappen en geeft aandacht aan de milieuproblematiek.

Wat er ook van waar is, ik wens je een gelukkig en gezond Chinees nieuwjaar!

Deel je ervaring, commentaar en ideeën hieronder met anderen!

Comments
 • Rene
  Beantwoorden

  Dogs look up to us.
  Cats look down on us.
  Pigs treat us as equals.

  (Winston Churchill)

Leave a Comment