De nazomer is de periode tussen de stijgende energie van de zomer en de krimpende en dalende energie van herfst en winter. Het is dus een periode van harmonie, stabiliteit en evenwicht, een mooi moment om je maag en milt extra te verwennen.

Maag en milt

Maag en milt (én de pancreas) zijn de organen die verbonden zijn met het aarde-element uit de Chinese Vijf Elementenleer. Als deze organen uit balans zijn, merk je naast maagklachten vaak ook problemen met mond, spieren, lichaamsgewicht, vertering, eetlust en misschien een gevoel van zwaarte of traagheid.

Vertrouwen

Het aarde-element staat voor het midden, het evenwicht tussen yin en yang. De aarde-energie gaat naar het centrum toe. Ze stabiliseert en bewaart. Dat gaat gepaard met vertrouwen, geduld, bedachtzaamheid, praktische overwegingen en stabiliteit. De aarde-periode in iemands leven is de volwassenheid, wanneer iemand een huis begint te bouwen, zich gaat settelen, stabiliteit en stevigheid zoekt.

Moeder Aarde

Het archetype van Moeder Aarde symboliseert goed wat de Chinezen bedoelen met het Aarde-element: de onvoorwaardelijke, voedende zorgzaamheid en empathie van een moeder. Maar ook omgekeerd: het onvoorwaardelijke vertrouwen van het kind in zijn of haar moeder. Een gezonde werking van maag en milt doet denken aan een boer die zijn land bewerkt met zorgzaamheid en vertrouwen in de elementen.

Piekeren

De aardemens in ons is warm, zorgzaam, en ondersteunend. Als Aarde niet in evenwicht is, kunnen die kwaliteiten ook omslaan in hun tegendeel: overbezorgdheid, zorgen maken, piekeren en een te veel op zichzelf gericht zijn. In extreme gevallen wordt dat obsessief gedrag, wantrouwen en paranoia…

Enkele tips

 • Je kan maag en milt natuurlijk versterken door een evenwichtige en gezonde voeding, zeker zoete groenten en warme dingen zoals soepen.
 • Beweeg regelmatig, zeker activiteiten die je spieren ontwikkelen.
 • Loop eens wat vaker op blote voeten. Meer over de effecten hiervan lees je in dit artikel.
 • Je kan ook gaan kleien, in de tuin werken of een wandeling maken in de velden
 • Zingen is uitzonderlijk goed voor maag en milt.

Oefening

De Daoïstische versterkende en regulerende oefening voor maag en milt is een heerlijke manier om de energie van het orgaan te versterken en in balans te brengen. Doe ze liefst ‘s ochtends voor het ontbijt. En neem zeker de tijd om na de oefening even te voelen wat het effect is op je maag en milt, je algehele energiepeil en op je hele lichaam.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 2 comments
 • Mia
  Beantwoorden

  Waarom, weet ik niet , maar met elke blog inspireer je ons om beter en intenser te leven.
  Dank daarvoor.

Leave a Comment