Volgens sommige mensen zijn Yoga en Tai Chi twee kanten van één medaille. Anderen zien vooral veel verschillen. Maar hoe zit het nu echt? Wat zijn de gelijkenissen en de verschillen tussen Yoga en Tai Chi? En hoe kan je een keuze maken die bij je past?

Het is niet zo gek om Yoga en Tai Chi over één kam te scheren: het zijn allebei meditatieve, ontspannende bewegingsvormen. Ze werken allebei met energie (Prana voor Yoga en Qi voor Tai Chi). Ze hebben allebei een helend effect op lichaam en geest. Er zijn erg veel soorten Yoga en best ook wel wat verschillende Tai Chi-stijlen.
Wat maakt hen dan anders en uniek?

Tai Chi is jonger

Volgens de Indiase yogi Sadhguru is Yoga 15.000 jaar oud. Het zou aan de wieg gestaan hebben van vele andere spirituele praktijken. Anderen zeggen dat het 5.000 jaar geleden in India ontstond, ongeveer gelijktijdig met het Chinese Qigong. Yoga lijkt dan ook erg op Qigong, veel meer dan op Tai Chi. Qigong kan als de voorloper van Tai Chi beschouwd worden, dat slechts 500 jaar geleden werd ontwikkeld.

Yoga is geen krijgskunst

Yoga is een volledig systeem dat gericht is op éénwording met het Transcendente. Het omvat dus niet alleen fysieke oefeningen, maar het is een volledige methode van zelf-realisatie. Yoga is inherent niet gewelddadig. Tai Chi is van oorsprong een krijgskunst, die nu voornamelijk wordt beoefend voor de ontspannende en helende effecten. Tai Chi vindt zijn basis en inspiratie in het veel oudere Qigong, een uitgebreid gamma aan gezondheids- en spirituele oefeningen uit het taoïsme en boeddhisme. Het verschil tussen Tai Chi en Qigong vind je hier.

Tai Chi wordt steeds rechtstaand uitgevoerd.

Dat maakt dat het vooral versterkend werkt op knieën en heupen, maar bij fout oefenen deze gewrichten ook te veel kan belasten. In Yoga zijn er naast staande oefeningen ook zittende en liggende oefeningen. Dat maakt dat je wel eens hoort dat mensen die hun grenzen niet genoeg bewaken tijdens Yoga last krijgen van knieeën, polsen of schouders.

Yoga is uitdagender

Veel gevorderde yogapraktijken zijn veeleisender dan Tai Chi. In Yoga gebruik je vaak het lichaam als hefboom om bepaalde spieren te stretchen, wat kan zorgen voor een diepgaande ontspanning, maar door veel mensen als moeilijk ervaren wordt. Ontspanning in Tai Chi gebeurt vooral door te zinken in je (rechtstaande) houding, door los te laten en de gewrichten te openen. Dat is ook niet makkelijk, maar eens je de weg kent, is het veel minder belastend voor je lichaam.

Tai Chi stroomt als een rivier

Tai Chi is constant in beweging. Een Tai Chi vorm is een vloeiende reeks bewegingen, zonder onderbreking. Ademhaling is belangrijk, maar niet noodzakelijk afgestemd op de beweging. In de meeste vormen van Yoga worden houdingen en bewegingen wel in harmonie met de ademhaling uitgevoerd. Houdingen worden vaak gedurende een aantal ademhalingen lang aangehouden.

Kiezen

Uit onderzoek blijkt dat Tai Chi en Yoga allebei ondersteunend kunnen zijn in de aanpak van stress, angst, depressie en een heleboel fysieke klachten. Een lijst van onderzoeken naar de effecten van Tai Chi op de gezondheid vind je hier.
Bij het maken van een keuze tussen Yoga en Tai Chi kan je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Wil ik continu bewegen of wil ik eerder houdingen die ik een tijdje aanhoud?
 • Wil ik vooral staand oefenen of mogen er ook zittende of liggende houdingen bij?
 • Zijn er gewrichten/spiergroepen waar ik extra voorzichtig voor wil zijn?
 • Hoe inspannend mag het voor me zijn?

Hoe gelijkaardig beide praktijken ook zijn, er zijn ook belangrijke verschillen. Niets weerhoudt je om allebei te beoefenen. Ze vullen elkaar heel mooi aan! Hieronder kan je je ervaringen en bedenkingen delen met anderen.

De beste manier om je keuze te funderen is natuurlijk uitproberen!
Meer info over gratis proeflessen Tai Chi vind je alvast hier.

Showing 5 comments
 • Jessica Wagner
  Beantwoorden

  Waar geeft u les in Kapellen, zou graag is een les bijwonen. Om te zien en voelen of het iets voor mij is. Wil graag leren om niet over mijn grens te gaan, groetjes Jessica

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Jessica, het volledige overzicht van de lessen in Kapellen en elders vind je hier. Qigong gaat door in het kerkje van Fatima, Tai Chi in de sporthal van Putte.
   het respecteren van je grenzen is belangrijk in beide disciplines (en in al het andere trouwens).De traagheid van de bewegingen kan je misschien helpen om je aandacht hiervoor te oefenen. Je bent steeds welkom om het eens gratis te proberen! Van harte, Kris

 • Yvonne
  Beantwoorden

  Dank u wel Kris voor de heldere uitleg. Héél interessant!

 • Kris Van Cappellen
  Beantwoorden

  En fijn om jouw reacties te mogen lezen, Jef! Bedankt daarvoor!
  Kris

 • Jef Michiels
  Beantwoorden

  Dank je Kris voor het delen met ons van je inzichten en ervaringen ! Het is steeds boeiend je bedenkingen en schrijfsels te mogen lezen ! Hartelijke groeten van Jef en Ria

Leave a Comment