Paida is een methode waarbij je door te kloppen op je lichaam de bloedsomloop en doorstroming van Qi in de weefsels activeert. Hierdoor worden stagnaties vrijgemaakt en komt geblokkeerde Qi in beweging. Het is geen mirakel-methode die alle ziekten geneest, maar wel een eenvoudige en aangename methode van zelfzorg.
Iedereen weet hoeveel deugd het kan doen om eens stevig op je eigen lichaam te kloppen. Wanneer je het koud hebt, wanneer je lang hebt stilgezeten of wanneer er iets ‘vast’ zit. Ook een schouderklopje doet natuurlijk altijd deugd.
Paida, of kloppen op bepaalde delen van het lichaam, werd in China in de loop van vele eeuwen ontwikkeld en verfijnd tot een systeem. Het wordt in ziekenhuizen gebruikt en is intussen een vast onderdeel geworden van zowat elk systeem van Qigong.
Kloppen
Paida betekent gewoon ‘kloppen’. In het revalidatieziekenhuis in Beidaihe, waar uitsluitend gebruik wordt gemaakt van traditionele Chinese geneeswijzen, noemt men het ‘Kuaile Paida’ of ‘Vrolijk kloppen’.
Die aanvulling is niet zonder reden. Paida als therapeutische techniek ligt namelijk vooral in het Westen onder vuur omdat het de huid en kleine bloedbaantjes kan beschadigen, waardoor blauwe plekken ontstaan.
De nadruk op ‘vrolijk’ kloppen vermijdt dat mensen te ver gaan en zichzelf schade toebrengen.
Toxines
Het therapeutische principe achter deze vorm van zelfzorg is het elimineren van toxines die zich ophouden in spieren en fascia en dus ook in de energiebanen of meridianen. Door te kloppen bevrijd je het lichaam van die toxines. Wat dat betreft, ligt Paida in de lijn van andere technieken uit de traditionele Chinese geneeskunde zoals Gua Sha (het tot bloedens toe schrapen van bepaalde plekken op het lichaam) en Ba Guan of ‘cupping’ (het vacuüm zuigen van een kopje dat op het lichaam geplaatst wordt, zodat bloed door de huid naar de oppervlakte gezogen wordt). Al deze technieken zijn trouwens verwant met wat hier in een ver verleden aderlaten genoemd werd.
Door het schrapen, vacuüm zuigen op kloppen verbetert de vrije doorstroming van bloed, lymfe en energie in de kanalen. Hierdoor worden de weefsels beter voorzien van zuurstof en voedingsstoffen en verbetert het metabolisme en dus de algehele gezondheid.
Emoties
In de traditionele Chinese geneeskunde neemt men aan dat de meeste ziekten emotioneel van oorsprong zijn.
Dat dit geen nonsens is, hebben we allemaal al wel eens gevoeld: niet geventileerde emoties worden via het zenuwstelsel opgeslagen in het lichaam, wat op bepaalde plekken obstructie en dus spanning veroorzaakt. Het vasthouden van die spanning, een proces dat grotendeels onbewust verloopt, vergt ontzettend veel energie. Het maakt je op termijn ook ziek omdat het microcirculatiesysteem wordt gehinderd en het qi- en bloedmetabolisme verstoord wordt.
Door op een vrolijke manier te kloppen op het lichaam zorg je dus niet alleen voor een betere doorstroming van Qi en bloed, maar bevrijd je je ook deels van emotionele ballast.
Controverse
In de zomer van 2024 veroordeelde een Britse rechtbank de bekende Paida-protagonist Xiao Hongchi, 61, wegens ernstige nalatigheid nadat een vrouw met diabetes onder zijn hoede was gestorven. Hij had haar overtuigd om te stoppen met het nemen van insuline en zich enkel nog te richten op het beoefenen van Paida.
Het is een jammere illustratie van de relativiteit van elke vorm van therapie, zeker ook van Paida. Kloppen als medicijn is een mooie en weldadige aanvulling van andere vormen van therapie, niet een vervanging ervan.
Oefening
De Paida-vorm uit Beidaihe, die ontwikkeld werd door mevrouw Liu Yafei van het Hebei Rehabilitation Hospital, richt zich vooral op het bevrijden van de lymfevaten. De volledige routine duurt een tiental minuten.
- Klop op de elleboogplooi: 72x links, 72x rechts, 36x links, 36x rechts
- Schud met de handen (3 keer)
- Onder de oksel: 72x links en 72 keer rechts, 36x links, 36x rechts
- Op de liezen: 108x; klop op daimai: 36x
- Op de knieholtes: 108x
- Op de binnenkant van de knieën: 108x
- Op het hoofd 108x
- Breng je aandacht naar je buik en adem drie keer diep in dantian.
Geniet van het weldadig effect van deze eenvoudige techniek.
En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!
- Tai Chi en Qigong voor mensen met weinig tijdEen vaak gehoorde boutade luidt: 'Als je genoeg tijd hebt, doe dan ongeveer een half uur Tai Chi per dag. Als je te [...]Read more
- Wandel je gezond met QigongWandelen is een van de meest evidente en alledaagse bewegingsvormen. Iedereen doet het wel eens. Gelukkig maar, in [...]Read more
- Schudden als medicijnJe lichaam schudden als een halve gek lijkt misschien niet direct de meest voor de hand liggende oefening om je [...]Read more
Hallo Kris,
is er bepaald waar op de Daimai er moet getikt worden en waar op het hoofd?
Dag Kat, op het hoofd klop je overal een beetje en ook op daimai verdeel je het kloppen over buik, flanken en rug. Veel plezier ermee!
Hartelijk dank Kris voor de goede uitgelegd oefeningen van qigong,het kan toch zo deugd doen voor ons lichaam!
Dank je voor al de interessante artikels
Graag gedaan, dank voor je reactie Marleen.