Steeds weer verbaast het me wanneer mensen intuïtief hun hand leggen op een bepaald acupunctuurpunt dat hun lichaam op dat moment nodig heeft. Het aanraken, drukken of uitrekken van zo’n punt brengt spontaan verlichting bij pijnen of ongemak, of je het nu bewust doet of niet. De Borrelende Bron is een van die acupunctuurpunten die zo nuttig en veelzijdig zijn dat het de moeite loont om ze wat beter te leren kennen.

Yongquan

De Borrelende Bron (Yongquan) kan je vinden in het meest holle deel van de voetzool. Wanneer je met je duim drukt op dit punt, voel je direct of je juist zit. Bij de meeste mensen is het een gevoelig tot zelfs pijnlijk punt.

Tai Chi, Qigong, Taijiquan, Chi Gong, reuma, artrose, fibromyalgie, artritis, arthritis, rheumatic, stress, ontspanning, relaxatie, gezondheid, health, persoonlijke groei, rust, beweging, schoenen, voeten, Nier 1, yongquan, CVS, Parkinson

Yongquan is het enige acupunctuurpunt op de voetzool. Het is dan ook het laagste of meest yinne punt van het lichaam. Het verbindt het lichaam met de eveneens yinne energie van de aarde. Een goede aardeverbinding geeft stevigheid, stabiliteit en een gezond zelfgenezend vermogen.

Qigong-beoefenaars ervaren het openen van dit acupunctuurpunt vaak als een bron die opborrelt uit de aarde, als bubbeltjes die doorheen de zolen opstijgen naar de benen en de buik, vandaar de naam Borrelende Bron.

In Tai Chi wordt het gebruikt bij de boomhouding, een vaak gebruikte basisoefening. Je gaat dan met je aandacht diep in de aarde en je visualiseert wortels die ontspringen vanuit Yongquan.

In wandelmeditaties wordt wel eens het ietwat vreemde beeld gebruikt van een zoenende mond: wanneer Yongquan de aarde raakt, beeld je dan in dat je voeten met dit punt de aarde kussen. Uiteraard is dit maar een beeld, met al zijn beperkingen, maar als je dit doet met volle aandacht, kan het punt zich meer en meer gaan openen, met alle heilzame gevolgen van dien.

Nieren

De Borrelende Bron is het eerste punt van de niermeridiaan. In de traditionele Chinese geneeskunde staat de nier-energie voor vastberadenheid, wilskracht en diepe wijsheid. De nieren herbergen ook je oorspronkelijke energie.

Yongquan wordt dan ook gebruikt om een energie-boost te krijgen wanneer je een ‘dipje’ hebt. Sommige acupuncturisten gebruiken het zelfs als EHBO-middeltje wanneer iemand flauwvalt.

Naast de oppeppende werking van dit acupunctuurpunt wordt het ook gebruikt om te sterk stijgende (lever-)energie terug naar beneden te halen, bv. bij duizeligheid, sommige hoofdpijnen, neusbloedingen, opvliegers en hoge bloeddruk.

Aangezien het punt de nier-yin energie voedt, helpt het bovendien bij daaraan gerelateerde klachten zoals lage rugpijn, angst, slecht geheugen en nachtzweten.

Slapen

Heb je al eens een warm voetbadje genomen voor het slapengaan? Heerlijk toch!
Een mooi alternatief is massage van de Borrelende Bron. Het brengt evenwicht in de relatie tussen hart en nieren en brengt dus rust wanneer je hart te geagiteerd is om de slaap te vatten. Als je hier meer over wil weten, lees dan zeker ook het artikel: Hoe Tai Chi en Qigong kunnen helpen bij slapeloosheid.

Deze rustgevende werking van Yongquan is natuurlijk ook heel bruikbaar wanneer je Qigong, yoga of meditatie beoefent. Je aandacht focussen op dit acupunctuurpunt kan heel ontspannend zijn. Onderstaande oefening kan je daar misschien bij helpen.

Oefening

Deze oefening brengt je energie naar beneden en is dus heerlijk als je te veel in je hoofd zit, opgewonden of onrustig bent of kampt met een van de hiervoor besproken klachten.

  • Zit of sta met beide voeten ontspannen en plat op de grond.
  • Zorg er zeker voor dat al je tenen contact maken met de aarde.
  • Breng je aandacht naar de Borrelende Bron-punten.
  • Als dat moeilijk is, masseer ze dan kort. Dat maakt het makkelijker om ze te voelen.
  • Adem in en uit door die punten.
  • Telkens wanneer je inademt, gaat er een energiestroom doorheen de punten omhoog langs je benen naar de rest van je lichaam.
  • Wanneer je uitademt, laat je de energie terug in de aarde stromen.
  • Doe dit een vijftal minuutjes of zo lang je er zin in hebt.Maak je geen zorgen als je niet onmiddellijk iets gewaarwordt. Blijf oefenen. Zo zal je al gauw de deugddoende effecten van dit acupunctuurpunt ervaren!

En deel onderaan deze pagina gerust iets van je ervaringen. Zo leren we van elkaar!

Showing 4 comments
  • cine
    Beantwoorden

    Wouw , innerlijke glimlach , zicht op oneindig , boomhouding ….dank je wel Kris voor ons aller eerste oefening , wandel meditatie op te frissen .
    NU nog de borrelende bron verkennen , moeder Aarde sta gewoon open voor ons allen , is zij die ons kust of zijn wij het ? oprecht gezegd
    ik denk dat het een liefde relatie is , als wij er open voor staan .

  • Arni Trommelen
    Beantwoorden

    Dank je wel Kris, voor al je inspirerende blogs.
    Deze keer heb ik een vraag.
    Als je op de Yongquan drukt en het is noch gevoelig noch pijnlijk, wil dat dan iets zeggen over je gestel?

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Dank voor je reactie, Arni. Gevoelige acupunctuurpunten, zeker bilateraal, kunnen wijzen op onderliggende blokkades in organen en/of meridianen. Dus als je niks voelt, wilt dat inderdaad zeggen dat je je alvast geen zorgen moet maken! Tenzij je op het foute punt drukt, natuurlijk :-): yongquan zit tussen de 2e en 3e teen, ongeveer op één derde afstand tussen de tenen en de hiel. Succes ermee!

Leave a Comment