Tai Chi is een Chinese krijgskunst. Een krijgskunst? De traagheid van Tai Chi wekt bij veel mensen verwondering, soms nieuwsgierigheid en niet zelden een sarcastische glimlach. Hoe kan zo’n trage krijgskunst doeltreffend zijn? Wat is de zin van die traagheid?

De trage bewegingen die we kennen van Tai Chi zijn maar een onderdeel van de volledige bewegingskunst. Minder bekend zijn de partneroefeningen, de vormen met wapens (zwaard, stok, water,…) en niet te vergeten: de snelle vorm. Net als andere krijgskunsten heeft Tai Chi immers een snelle vorm, al wordt die heel vaak traag ingeoefend. En dat heeft een aantal heel goede redenen.

Bewustzijn

Heb je wel eens een wandeling gemaakt tegen halve snelheid? Je ziet meer, je hoort meer, je voelt meer. Een buurt waar je elke dag langsgaat ziet er plots helemaal nieuw uit, alsof je er voor de eerste keer komt.
Als je traag genoeg beweegt, word je je makkelijker bewust van wat je doet. Je voelt de coördinatie van alle delen van je lichaam, de kwaliteit van je ademhaling, de aard van je concentratie, eventuele spanningen en blokkades en je voelt levensenergie (qi) in de bewegingen. Dat is een heel pak moeilijker te ervaren wanneer je snel beweegt.

Ontspanning

Traag bewegen brengt je geest en je hart tot rust. Je stemt terug af op het ritme van de diepe bron in jezelf. Ook je lichaam vindt zijn eigen ritme terug. Hierdoor kom je tot een meer holistische manier van bewegen: je gaat bewegen als één geheel. Dit is een actief proces, waar je volledige aandacht voor nodig is. Vanuit het perspectief van krijgskunst is dat bewegen als één geheel heel belangrijk. Het geeft je een zachte kracht, een stevigheid waarbij alle delen van het lichaam verbonden zijn.

Pezen

Snelle bewegingen activeren en versterken de spieren. Trage bewegingen werken eerder in op de pezen. Sterke pezen staan misschien niet direct bovenaan je verlanglijstje, maar ze zijn erg belangrijk om je algehele kracht te vergroten. Ze beschermen je tegen blessures en ze helpen zelfs om je beendermassa te vergroten, iets waar mensen met osteoporose zeker niet rouwig om zullen zijn. Voor krijgskunstenaars staan sterke pezen gelijk aan een stevige innerlijke structuur en een grote veerkracht.

Ademhaling

Iedereen weet dat het gemakkelijker is om diep en ontspannen te ademen wanneer je traag beweegt. Adem en beweging worden één geheel. Het verdiepen van je ademhaling is een heel belangrijk aspect van gezondheid. Vanuit het oogpunt van krijgskunst is een ontspannen ademhaling belangrijk zodat bij snelle bewegingen de adem niet stokt, maar vrij blijft. Dat stelt de beoefenaar in staat om energie naar buiten te sturen, ondersteund door de kracht van de adem.

Zenuwstelsel

We leven in een steeds snellere maatschappij, met steeds meer prikkels, steeds meer druk. Het is niet zo vreemd dat ons lichaam reageert met stress, vermoeidheid en spanningsgerelateerde klachten. Het sympathisch deel van het autonome zenuwstelsel is actief (yang) en wordt vaak overprikkeld. De trage bewegingen van Tai Chi en Qigong stimuleren het parasympathisch zenuwstelsel (yin), waar herstel en genezing mogelijk wordt gemaakt. Trage, bewuste bewegingen bevorderen dus je zelfgenezend vermogen. Ideaal voor mensen met gewrichtsklachten, maar ook voor diverse andere aandoeningen.

Heb je ervaring met traag of snel bewegen? Deel hieronder je verhaal met anderen!

5 reacties
 • Lieva
  Beantwoorden

  Vertragen is ook leuk: het geeft meer verbinding met mensen en met de omgeving waarin je je bevindt. Vertragen helpt mij kleine dingetjes te zien, die ‘snel-snel’ niet zou hebben opgemerkt.
  Vertragen doet deugd: het helpt mij om even stil te staan bij kleine eenvoudige situaties, die achteraf bekeken best belangrijk bleken of voor mezelf of voor iemand anders.
  Vertragen doet mij dingen doen en beleven, waar ik anders nooit bij stil zou hebben gestaan… En daardoor veel eenvoudige, warme momenten hebben gemist.
  Vertragen heeft me vaak al hele lieve en blije, heel mooie momenten als herinnering geschonken.

 • Liesbet
  Beantwoorden

  Nuttig en heel waar! Ik oefen ook flamenco op de tai chi manier… En piano uiteraard ook! Is overal goed voor 🙂

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Liesbet, dankjewel voor je aanvulling. Inderdaad, vertragen heeft zijn nut op veel domeinen!
   Beste groeten, Kris

 • Jeanne
  Beantwoorden

  Het lukt me steeds beter om oefeningen trager te doen, wat betekent dat je ook steeds trager en langzamer kan in en uit ademen.
  Met mooie muziek erbij lukt het nog beter, zo ontspannend !

Geef een reactie