‘Wat is het verschil tussen Tai Chi en Qigong?’ Het is een van de meest gehoorde vragen van beginnende studenten. Een heel terechte, maar geen eenvoudige vraag. Wat zijn de gelijkenissen en de verschillen tussen deze twee heerlijke bewegingskunsten?

Het is geen wonder dat Tai Chi en Qigong vaak door elkaar gehaspeld worden. Op het eerste zicht zien ze er hetzelfde uit: (meestal) trage, vloeiende en sierlijke bewegingen, een serene blik, een ontspannen houding, stevig gegrond en toch licht en luchtig. Wat ook vast staat: ze komen allebei uit China.

De Chinese taal zorgt niet voor veel duidelijkheid: de Chi van Tai Chi is niet de Qi van Qigong. Die van Tai Chi wordt eigenlijk dzji uitgesproken en betekent het Hoogste, het Ultieme. Die van Qigong wordt tsji uitgesproken en betekent Levensenergie.

Wat het vooral moeilijk maakt om het verschil uit te leggen, is dat er ontzettend veel soorten Qigong zijn en ook best wel wat soorten Tai Chi. Wat opgaat voor de ene soort, geldt niet altijd voor de andere. De drie grote verschillen die hieronder genoemd worden, gelden voor de meeste stijlen van beide disciplines, maar dus niet voor allemaal.

1. Qigong is ouder dan Tai Chi

Ook al dateert de naam Qigong slechts uit de vorige eeuw, de technieken zijn oeroud, volgens sommigen zelfs tot 4000 jaar. Dat maakt dat Qigong beschouwd wordt als de moeder van alle andere interne kunsten.
De oudste Tai Chi-stijl, de Chen-stijl, ontstond pas rond 1670, op basis van (daoïstische) Qigong. Qigong is dus zeker een van de fundamenten van Tai Chi. De Sun-stijl is nog veel jonger; Sun Lutang ontwikkelde zijn stijl pas begin twintigste eeuw.

2. Tai Chi is martialer dan Qigong

Tai Chi werd ontwikkeld als een krijgskunst. Deze edele sport kan dus niet los gezien worden van het martiale. Niet voor niets wordt het soms schaduwboksen genoemd. Toch wordt Tai Chi tegenwoordig door de meeste mensen beoefend voor de gezondheid en om tot diepe rust en ontspanning te komen.
Qigong is een gerespecteerd onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het richt zich op het cultiveren van de Levensenergie, met als doel gezondheid en persoonlijke groei, al bestaan er ook martiale varianten.

3. Qigong is eenvoudiger dan Tai Chi

Tai Chi is niet moeilijk, maar toch duurt het minimum een aantal maanden om een Tai Chi-vorm te leren. Zo’n vorm is immers een aaneenschakeling van verschillende bewegingen. Dat maakt het trouwens ook dynamisch, vloeiend en aangenaam om dagelijks te oefenen.
De eenvoudigste Qigong-bewegingen leer je op een paar minuten. De meeste bewegingen zijn kort en vaak repetitief.
Voor beide bewegingsvormen geldt echter hetzelfde: de vorm leren gaat relatief snel, maar de vorm meester worden duurt een leven lang…

Natuurlijk zijn er nog meer gelijkenissen en verschillen. Deel hieronder gerust je bedenkingen met anderen!

Showing 8 comments
  • Greet
    Beantwoorden

    Jouw uitleg komt op het juiste moment, want ik kreeg net de vraag naar het verschil ! Top en duidelijke uitleg. Ik kijk uit naar volgende les op 18/11.
    Bedankt Kris.

  • Mariette
    Beantwoorden

    Bedankt Kris voor de verduidelijking. Heb je soms ook wel nodig als vrienden vragen wat bedoel je.
    Het is ook vooral “genieten” tijdens de les.
    Tot binnenkort,
    Mariette

  • rejo
    Beantwoorden

    Een heldere uiteenzetting: bondig maar met voldoende diepgang om het onderscheid tussen beide nooit meer te vergeten. Bedankt Kris.

  • Guy (Sun-stijl 98 discipel)
    Beantwoorden

    mooie duidelijke verklaring, thanks Kris !

    ik zou de “chi” in mijn website-adres dan liefst uitgesproken zien als “ardzji”, de ultieme architectuur 😉
    al is”artsji” ook goed : architectuur met (of voor) een goeje levensenergie

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Dankjewel voor je reactie, Guy. Je website http://www.ar-chi.be wordt door een Chinees waarschijnlijk gelezen als ‘er qi’, wat zoiets betekent als ’twee chi’s’. De ultieme architectuur dus, mét een goede levensenergie 🙂

  • Hilde Verbruggen
    Beantwoorden

    Ik heb heel veel genoten van de lessen tai chi en vind Kris een heerlijke leraar, geduldig en grappig, maar toch kordaat.

Leave a Comment