Sommige mensen zeggen dat het een eeuwigheid duurt om Tai Chi te leren. De eerste twintig jaar zou je per definitie beginner zijn… Ook al zit er zeker waarheid in deze uitspraak, toch is Tai Chi ook niet zo moeilijk om leren. Het gaat hierbij vooral om de Weg, niet om het doel. Vanuit dat standpunt duurt het leren van Tai Chi zelfs niet langer dan het lezen van dit artikel.

China

Sun Lutang, de bekende krijgskunst-expert en stichter van de Sun stijl Tai Chi leerde als kind de aan Tai Chi verwante interne krijgskunst Xingyi bij een bekend meester. De jonge Sun Lutang kreeg te horen dat hij pas kon starten met echte lessen wanneer hij de bekende Santi-houding, de basishouding van Xingyi onder de knie had. Heel ijverig oefende hij die houding, dag in dag uit. Hij kreeg nauwelijks aandacht van zijn leraar.

Na een maand kwam zijn leraar muisstil aangeslopen en duwde de jongen op de grond. ‘Blijven oefenen’, zei zijn leraar, ’tot je er klaar voor bent’. Pas na drie maanden slaagde Sun in de test en bleef hij rechtop staan toen zijn leraar hem duwde. Pas dan mocht hij de eerste bewegingen beginnen leren. Het verhaal gaat dat Sun dat weigerde. Hij besloot om nog 9 maanden langer in de Santi-houding te blijven staan, omdat hij ze eerst ten volle wilde doorgronden.

Het Westen

Het verhaal zegt veel over het geduld, het doorzettingsvermogen en het genie van Sun Lutang. Maar het zegt ook iets over de traditionele manier van lesgeven in China. Als we dezelfde leermethode in het Westen zouden toepassen, zouden er nog maar erg weinig Tai Chi-beoefenaars overblijven.

Westerlingen hebben andere behoeften en verwachtingen dan Chinese studenten. De meeste scholen in onze contreien draaien daarom de Chinese leermethode om: vanaf de eerste les leer je een vorm. Nadien kom je stelselmatig tot verdieping, door die vorm steeds weer te herhalen en te verfijnen.

Hoe lang duurt het?

Hoe snel je leert, hangt af van een aantal factoren:

Oefening – Als je enkel een uurtje per week tijdens de les oefent, zal je minder snel vooruitgang boeken dan wanneer je elke dag thuis iets doet. Als je dat moeilijk vindt, heb je misschien baat bij deze 5 tips voor de luie Tai Chi-beoefenaar.

Regelmaat – Je maakt sneller vorderingen door elke dag 2 tot 3 minuten te oefenen dan 1 keer per week een volledig uur. Bovendien hou je zo je brein jong en gezond. Onderzoekers aan de Fudan Universiteit in China toonden aan dat 12 weken regelmatig Tai Chi beoefenen voldoende is om de grijze massa in je hersenen te doen toenemen.

Focus – Alles hangt ook af van hoe je oefent. Concentratie en focus zijn erg belangrijk. De juiste aandacht voor alles wat je voelt, helpt je om sneller het inzicht op te bouwen waar je naar op zoek bent.

Lichaamsgevoel – Ook je leeftijd heeft invloed, je ervaring met andere sporten, lichaamsgevoel. Hier lees je hoe Tai Chi je coördinatie en lichaamsgevoel blijvend kunnen verbeteren.

Een lange reis

In ieder geval, hoe en hoe vaak je ook oefent, een lange reis begint met één stap. Het Tai Chi-avontuur is een lange, misschien wel oneindige reis. Je reist stap voor stap, met de voorzichtigheid van een oude man die een koude rivier oversteekt. Elke stap brengt je verder op de Weg, met je innerlijke kompas als gids. Zo heeft elke stap zijn waarde. Ook de eerste.

Niet het einddoel, maar de reis er naartoe is dus waar het om gaat. Dat maakt de vraag hoe lang het duurt om Tai Chi te leren dus eigenlijk totaal overbodig. Het leerproces zelf is het plezier. Als het leren op een dag zou stoppen omdat het doel bereikt is, is het gedaan met de pret.

Perfectie

Een van de mooiste eigenschappen van Tai Chi is dat je het nooit perfect kan doen. Je kan steeds verder blijven evolueren. Dat houdt je fris. Je bent steeds onderweg. Er is een doel, maar je weet heel goed dat het doel nooit echt bereikt zal worden.

En je leert vanaf dag één. Zelfs tijdens een eerste les Tai Chi kom je dus al een beetje in voeling met de onderliggende principes ervan.

Laat je dus niet afschrikken door de lange weg naar ‘perfectie’. Geniet van het leerproces, misschien wel je hele leven lang.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 8 comments
  • catherine MUSING
    Beantwoorden

    dank je wel, Kris voor de inspirerende nieuwsbrieven, grt Cathérine

  • Anja Wijffels
    Beantwoorden

    Ik bedacht laatst: grappig, Tai Chi is eigenlijk iets voor de perfectionisten onder ons, je kan eindeloos doorgaan met perfectioneren haha de vorm telkens weer verdiepen, de eenvoudigste bewegingen, zoals gewoon “staan”, krijgen telkens een nieuwe dimensie en het is nooit af, dus je kan eindeloos genieten van je eigen perfectionisme! Met een knipoog, Anja

  • Maryse
    Beantwoorden

    Kris ik ben heel blij om tai chi te leren kennen en te doen, het maakt me blij en geeft me ook meer energie vooral als ik het ’s morgens doe.
    Bedankt

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Dag Maryse
      Fijn dat je de tijd vindt om ‘s morgens te oefenen. Het verbaast me niet dat je er meer en meer plezier in vindt!

  • Hilde De Roost
    Beantwoorden

    Lieve Kris,
    Bedankt voor je altijd inspirerende berichten.
    Hilde De Roost

Leave a Comment